lördag 4 oktober 2008

Min äppelmazarin med pinjenötter och muscovadoglass


Under den gångna veckan har jag frågat barnen om de har något särskilt som de längtar efter - någon efterrätt de vill att jag skall laga. Svaren har inte låtit vänta på sig. Det har tyvärr inte gått att tillmötesgå dem.
Vår äldste son ville att jag skulle göra samma chokladglass som förra fredagen. Jag var inte det minsta sugen på just detta alternativ. Äldsta dottern ville ha jordgubbsglass. Det känns inte riktigt som att det är rätt säsong för det... Mellansonen bara tittade på mig, skrattade och sa "Glass!".

Jag valde att tolkade denna lilla undersökning som att beslutet låg hos mig. Mannen tillfrågades faktiskt inte. Jag har lovat att hans önskemål skall få råda nästa fredag!

Jag bestämde därför enväldigt att jag ville baka en äppelkaka. Jag ville också experimentera mig fram till ett nytt recept. Kanel är en fantastiskt krydda, men det hade varit roligt att hitta en äppelkaka där den för ovanlighetens skull inte ingår.
Vad tycker jag om? Smör, sötmandel, pinjenötter, bittermandel, kardemumma...alla dessa ingredienser fanns hemma. Jag blev lätt upprymd vid tanken på att rota fram min söta mandelkvarn ur köksskåpets djup. (Detta kära lilla redskap inhandlade jag åratal innan jag först flyttade hemifrån. Utan den går det ju inte att baka mandeltårta! Men, mer om det en annan gång)
Svenska äpplen av sorten Discovery fanns att tillgå i fruktskålen. Det var med andra ord bara att sätta igång!

Min äppelmazarin
Kakbotten:
50 gr rumsvarmt smör
1/2 dl råsocker
1 ägg
1,5 dl (90 gr) vetemjöl
3 droppar bittermandelessence
1 krm salt
1 msk mjölk

Rör ihop smöret och sockret. Vispa ned ägget och mjölken. Rör ned mjöl och salt.
Det blir en ganska fast kaksmet, som bres ut i en smord springform (jag valde att inte bröa formen).


Äppelfyllning:
4 äpplen (gärna Discovery), urkärnade, skalade och grovt rivna. Detta motsvarade omkring 4 dl rivet äpple. Jag tryckte ned äppelrivet på kaksmeten i formen, och plattade försiktigt till.

Mandeltäcke:
100 mald sötmandel
1/2 dl råsocker
100 gr smör
2 msk sirap
1/2 dl grädde
1/4 tsk mald kardemumma
cirka 1/2 dl pinjenötter

Smält smöret på låg värme i en kastrull. Blanda ned sockret, grädden, sirapen och kardemumman. Blanda samman ordentligt. Rör slutligen ned den malda sötmandeln.
Bred ut smeten över äppelrivet på kakan, och strö över pinjenötterna. Grädda kakan i 200 grader i nedre delen av ugnen i 40 minuter. kakan kan behöva täckas över de sista tio minuterna, så att ytan inte bränns. Jag lade faktiskt på ett kastrullock som täckte formen fint!

Äppelmazarinen serverades med muscovadoglass. Detta är helt enkelt vaniljglass gjord på ljust muscovadosocker. Den tillagas på sedvanligt vis, jag skall inte trötta ut er genom att skriva ut receptet ännu en gång. Jag kan bara försäkra er om att detta blir en oerhört fyllig och fin vaniljglass! Efter de senaste försöken med råsocker respektive muscovado i glassmeten, kommer jag förmodligen aldrig mer använda vitt socker i min glassmet.

Det blev en mäktig och smörsmakande mazarin, precis i min smak. Bittermandeln i botten, och den lilla kittlingen av kardemumma i mandeltäcket, passade så bra ihop med discoverys sötsyrliga smak. Dessutom är ju det rosavita fruktköttet så vackert!

Experimentet föll väl ut - tack och lov!. Denna äppelmazarin skulle jag inte tveka att baka fler gånger!

2 kommentarer:

  1. Herreguuud, vad gott det låter! Måste prova detta snarast!

    SvaraRadera
  2. annakarin: Rekommenderas! Det var rent ut sagt skitgott. Och du som har egna äppelträd och allt...(inte alls avis!).

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...