lördag 25 oktober 2008

Tortiglione med fläskfilé,
trattkantareller och salvia


I går var jag verkligen trött. Då passade det perfekt att sno ihop en enkel pastarätt. Jag blev extra nöjd då jag kom på smaker jag inte ätit på länge. Målet var en ren pastasås, utan en massa klet.Det skulle inte vara någon tomat eller mejeriprodukt i såsen. Det var vad jag längtade efter i gårkväll.
Jag valde fläskfilé, denna ganska anonyma köttbit som kan uppträda i nästan vilken skepnad som helst beroende på sällskapet. Den fick smak av schalottenlök, vitlök, vitt vin, trattkantareller. En gammal bekant jag inte träffat på länge och väl fick stå för kryddan - färsk salvia.

Tortiglioni med fläskfilé, trattkantareller och salvia
cirka 600 gram fläskfilé, putsad och delad i små bitar
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 dl torkade trattkantareller, blöt-
lagda i 1/2 dl hett vatten
200 gr färska trattkantareller
1,5 dl vitt vin
salt och vitpeppar
1 msk färsk, hackad salvia
smör till stekning

Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna. Bryn fläskfilébitarna runt om, så att de får vacker färg. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en skål.
Hetta upp lite mer smör, och stek schalottenlök och vitlök försiktigt på svag värme. Hacka de blötlagda trattisarna mycket fint; tillsätt dem och silad blötläggningsvätska (om det finns grus eler smuts). Låt det hela puttra ihop helt kort, och tillsätt sedan fläskfilébitarna. Blanda så att ingredienserna kommer samman, och rör sist i salvian.
Servera med bykokt tortiglioni, lite mer salvia för den som så önskar samt givetvis rikligt med nyriven parmesanost.

Comfort food. Det behövs nu, när det börjar mörkna och hösten börjar suga märgen ur oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...