lördag 18 oktober 2008

Vem bestämde vad som är mysigt?


Jag har funderat på det här med fredagsmys. Det förefaller vara något väldigt etablerat, som förekomer i princip hos alla barnfamiljer i Sverige. Eller så är det bara som det verkar. Jag har inte precis frågat runt i bekantskapskretsen, eller gjort någon annan typ av undersökning. Det handlar snarare om något allmänt vedertaget, lika självklart som det förr var med soppa och pannkakor på torsdagar. Enligt denna artikel i Svd uppger 97 procent av alla barnfamiljer att de fredagsmyser - säker som en välbehövlig motvikt till den rådande vardagsstressen kring maten i många familjer.

Det är inte bara jag som funderar kring fredagsmys. Isobel skrev i går tänkvärt om samma ämne.

Vår familj framstår nog som äckligt präktig, om jag berättar att vi aldrig köper läsk. Vi köper kanske snacks några gånger omn året. Den enkla anledningen är att våra barn aldrig vant vid sig kolsyrade drycker, och inte uppskattar sådana. Vi äter ofta grissini, men nästan aldrig chips, ostbågar och liknande.

De som känner mig eller som följer den här bloggen, vet att jag minst av allt är någon asket. Det ligger inte på det planet. Jag skulle kunna sammanfatta min filosofi med att jag hellre ger mina barn hemlagad glass, gjord av grädde, mjölk, råsocker och ägg, än låter dem dricka läsk och äta chips en fredagkväll. Än så länge kan jag bestämma över dem i dessa frågor, och jag gör mitt bästa för att vänja dem vid det man kanske kan kalla för äkta smaker.

Tids nog kommer de få sitt lystmäte av transfetter och raffinerat socker.

2 kommentarer:

 1. Hittade till din fina och inspirerande blogg idag - och kommer garanterat tillbaka!!!

  Som blivande mamma blir jag extra inspirerad av detta inlägg eftersom jag verkligen inte heller vill ge mitt barn läsk och massa konstgjorda saker! Vi dricker inte läsk själva och föredrar alltid hemlagat framför halvfabrikat, förhoppnignsvis blir det då ganska naturligt att överföra samma vanor på barnen.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. all is pretty: tack för dina fina komplimanger! Jag blir verkligen jätteglad av att läsa att du gillar bloggen.
  Det är en evig balansgång, det här med mat. Givetvis får mina barn godis, men vi håller hårt på att maten skall vara hemlagad och av bra råvaror, och vi undviker aktivt många produkter. man får göra så gott man kan, helt enkelt. I synnerhet med första barnet. Sedan är det svårare att hindra småttingar från att äta sådant de ser att de äldre syskonen äter - men det är en annan historia!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...