lördag 25 oktober 2008

Chocolate Chip Cookies
- det enda recept du någonsin
kommer behöva


På min arbetsplats turas vi om att ha med oss något till eftermiddagskaffet på tisdagar. Det är en sprängfull dag hos oss; alltid full av diverse möten, konferenser och teamplanering. Något gott till kaffet fungerar närmast som en blodtransfusion i sammanhanget. Fikastundens betydelse antar gigantiska proportioner; den hägrar som en oas i öknen under dessa dagar. För att inte tala om de spirituella samtal som uppkommer runt fikabordet, under inflytande av socker- och koffeinruset.

Vi pratar mycket matlagning och bakning på jobbet. Spanar nyfiket i varandras lunchlådor, tipsar och delar med oss av recept. Inte minst då på tisdagarnas sötsaker.
Jag fick detta recept av en kvinna som vikarierade på min arbetsplats tidigt 2000-tal. Skam sägandes minns jag inte vad hon heter. Receptet har däremot lämnat ett mer bestående intryck, och skrevs tidigt upp i vår heliga vaxduksbok. Boken där alla de viktiga recepten skrivs upp.

Det var ju så det gick till, innan jag började blogga. Om jag fortsätter att aktivt skriva här, kommer nog alla de heliga recepten finnas här inom ett år.

Det blir cirka 24 kakor av denna sats deg. Det går så klart att göra dem mindre, men jag tycker detta blir en bra storlek. Och jag tycker ni skall lita på mig, och göra dem sådana.


Chocolate Chip Cookies
100 gr rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1/2 strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl (90 gram)
3 dl havregryn
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
175 gram blandad choklad - jag brukar ta
både mörk, ljus och vit

Rör rumsvarmt smör med farin, socker och vaniljsocker. Tillsätt ägget under vispning. Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat och salt. Rör ned blandningen i äggsmeten. Hacka chokladen grovt, och blanda den väl med smeten.
Klicka 24 matskedsstora högar med smet på plåtar klädda med bakplåtspapper. Platta till de små högarna något. Platta till dem något. Lägg deghögarna ganska glest; kakorna flyter ut.
Grädda på 175 grader i cirka 10 minuter. Låt kakorna kallna på plåten!

Den svåra frågan är givetvis vilken dryck som passar bäst till dessa kakor. Är det ett glas kylskåpskall mjölk, en latte eller en mugg starkt, nybryggt kaffe?
Det får helt enkelt tycke och smak avgöra.

Fotnot: Jag valde i dag att grädda kakorna i 15 minuter - då blir de knäckiga. Gräddar man dem i 10 minuter blir de skönt sega.

3 kommentarer:

 1. Woohaa! Jag älskar kakor! Dom här verkar vara Premier League...

  SvaraRadera
 2. fh: Detta är verkligen supergoda kakor! Våra gäster kunde inte sluta äta...allesamman gick åt. Bättre betyg än så kan man nog inte få!

  SvaraRadera
 3. Gjorde dem här kakorna i helg och det blev riktigt lyckat. Stort tack för receptet!

  Jag använde både vit och mörk choklad, nästa gång använder jag nog vit och ljus (eller mjölkchoklad) och med nötter i.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...