tisdag 14 oktober 2008

Amerikanska havrepannkakor med citronmarinerad banan


Härom veckan funderade jag en hel del på mattidningar; prenumerationers vara eller icke-vara. Sedan många år tillbaka prenumererar jag på det som numera heter ELLE mat & vin, tidigare ELLE à la carte. Det är en vacker tidning, förvisso, men i ärlighetens namn har den för vår del inte varit särskilt användbar.
Jag kan på rak arm bara komma på ett enda recept ur tidningen som vi faktiskt lagat och lagt till våra favoriter. Det är det här receptet, på fantastiska amerikanska havrepannkakor! Och för att vara än mer kritisk till tidningen i fråga, måste jag tillägga att receptet faktiskt stod i ett brev till redaktionen. Det är med andra ord en läsare som kommit med detta makalösa pannkaksrecept.

Pannkakorna passar såväl till frukost och brunch som till lunch. Just i lördags blev de en lätt lunch till hela familjen. Vi skulle haft goda vänner på efterlängtat besök, men de avbokade bara ett par timmar innan på grund av sjukdom. Molokna beslöt vi oss att smörja kråset med denna delikata tröstmat.
Jag minns inte om de citronmarinerade bananerna stod i det ursprungliga receptet, eller om jag snappat upp dem någon annanstans. Kanske kom jag på alldeles på egen hand att kombinationen av precis lagom mogna bananer, citronsaft och en gnutta råsocker, blir ett riktigt fint litet tillbehör till dessa pannkakor? Får jag dessutom en klick gräddfil och en aning kanel, så är jag fullkomligt nöjd en lång, lång stund...

Amerikanska havrepannkakor
4 dl havregryn
5 dl filmjölk
1 1/4 dl vetemjöl
1 msk råsocker
1 tsk bikarbonat
knappt 1 tsk salt
2 uppvispade ägg

Rör ihop havregryn och filmjölk. Vispa sedan i övriga ingredienser och blanda väl. Klicka ut cirka 12 cm stora pannkakor i brynt smör i en varm stekpanna. Stek dem på medelvärme, några minuter på varje sida. När man vänder pannkakorna är de fortfarande klibbiga på den ogräddade sidan, men det brukar funka bra om man bara är snabb och lätt på handen.

Citronmarinerade bananer
3 mogna bananer
saften från en citron
1 msk råsocker

Detta är lika lätt att göra som det låter! Skiva bananera. Pressa över citronsaft och strö över råsocker. Kanske vill du ha mer socker- det är en smaksak hur syrligt man vill att det skall vara.

Behöver jag ens skriva att dessa pannkakor passar precis lika bra tillsammans med stekt bacon och lönnsirap...

11 kommentarer:

 1. nu blev jag sugen..kan man ta vanligt bakpulver istället för bikarbonat? vad tror du? Fanny har ju smakat dessa hos dig så om hon får det imorgon skulle hon bli överlycklig :-)

  SvaraRadera
 2. Sara: Jag skulle definitivt våga pröva med bakpulver! Ta då dubbelt så mycket bakpulver som bikarbonat.

  SvaraRadera
 3. mums! ska oxå provas, kanske till helgen :)
  kraMyz

  SvaraRadera
 4. Intressant med havregryn i. Har aldrig provat med det. Det ska jag prova till helgen, vi brukar äta amerikanska pannkakor på helgerna som brunch, så himla gott. Fast vi brukar ha färsk frukt, typ hallon och blåbär och en skvätt grädde till.

  SvaraRadera
 5. myzpyz: Dessa pannkakor är bara bäst! Pröva dem!!!

  mmms: Vi har också haft fruktsallad till. Jag tycker gräddfil och frukt funkar så bra ihop. Det är så lyxigt med "laga frukost" ibland!

  SvaraRadera
 6. Goda pankisar. Jag brukar också göra en matigare variant med dinkelmjöl och havregryn. Själv gillar jag att äta dem med grapefrukt och bananskivor. Men barnen gillar förstås sylt bäst. Men det här receptet ska jag gärna testa, intressant med filmjölk. Jag ska också testa brödet i ett tidigare inlägg, det är suveränt att bara öppna ugnsluckan på morgonen!

  SvaraRadera
 7. nässelblom och choklad: Det är egentligen jättekonstigt att det funkar med havregryn! De blir så otroligt matiga och goda.

  Över-natten brödet rekommenderas!
  Det skall jag utveckla vidare, tror jag.

  SvaraRadera
 8. Så gott det lät! Har ett recept liggande i kökslådan som används flitigt, men detta känns nyttigare.

  Jag brukar mosa bananer och blanda i smeten. Praktiskt om manska på picknick och slipper kladd, men får ändå sötman till.

  SvaraRadera
 9. caroline: Bananer i pannkakorna låter ju bara hur gott som helst, och så smart! Skall definitivt testas - tack för tipset!

  SvaraRadera
 10. Vad gott! Håller med angående eller mat & vin, jag tycker att tidningen är jättefin att bläddra i men använder sällan recepten.

  SvaraRadera
 11. lina: Ja, när det plötsligt slog mig att tidningen bara varit "skådebröd", blev jag nästan lite arg på mig själv för att jag prenumererar.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...