söndag 19 oktober 2008

Söndagsfrukost: pumpabullar


Morgonmänniska har jag nog alltid varit! Givetvis med undantag från några år i ungdomen, då sovmorgnarna fick kompensera för de sena nätterna. Bortsett från dessa år, har jag aldrig förstått tjusningen med att sova bort halva dagen! Att vara av det morgonpigga slaget är som alla förstår en nog så användbar egenskap, när man i likhet med oss har ett gäng ganska små barn.
Om man är lite snabb i vändningarna, kan man fixa nybakade frukostfrallor utan att ha varit förutseende nog att jäsa dem i kylskåp över natten. Att förbereda frukostbullarna på detta vis, genom att redan kvällen innan bereda degen, ägnade jag mig ofta åt när mannen och jag var nyförälskade, och bara sågs på helgerna. Av olika praktiska och geografiska skäl tillbringade vi under två års tid varannan helg i Göteborg, och varannan helg i Stockholm. Minnena av våra långa, lyxiga frukostar i sängen är höljda i ett gyllene skimmer...

Söndagsfrukost med fyra barn i åldrarna mellan fem och ett halvt år och sex månader är å andra sidan inte dumt det heller! En ljummen fralla med smör och lagrad ost, en kopp kaffe till det, och så söndagstidningen - det är helt klart livskvalitet!
(Fralla måste väl förresten vara ett typiskt göteborgskt uttryck? Vad säger man egentligen här i Stockholmstrakten?)

Mina söndagsfrallor
1 paket jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor (finstött anis och fänkål)
1 dl pumpafrön
drygt 600 gr rågsikt (kan behövas mer)

pumpafrön till garnering

Smula jästen i en rymlig bunke. Rör ut jästen i vattnet, och blanda i salt, sirap och pumpafrön. Blanda i rågsikten med degkrokar. Degen skall inte bli alltför fast.
Jäs övertäckt av bakduk i 30 minuter. Forma lagom stora bullar. Jag gjorde åtta stycken. Låt dem jäsa 10 minuter under bakduk. Pensla med vatten, strö på pumpafrön och grädda dem i nedre delen av ugnen i närmare 15 minuter.

3 kommentarer:

 1. Man riktigt känner hur det doftar! Ha en härlig söndag.

  SvaraRadera
 2. Vi har alltid sagt fralla här i stockholm med.

  SvaraRadera
 3. Rebecca: Önskar dig detsamma!

  Crimsonanna: Där ser man! Men "rundstycke" då? Säger ni det också?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...