fredag 31 oktober 2008

Lingonlimpor med skållade rågflingor
och krossade linfrön


Mina pomeranslimpor fick med nöd och näppe godkänt av barnen. Sökandet efter ny variation på vardagsbröd går vidare. Nu råkar vi dessutom ha nära och kära på besök, och jag ville gärna baka bröd sent på kvällen som vi kunde njuta av till frukost dagen efter.
Som så ofta utgick jag från vad som råkar finnas till hands här hemma. I kylskåpet stod en stor burk hemkokt lingonsylt och tog plats, med bara en bottenskyla kvar. Krossade linfrön har jag på min morgonyoghurt varje dag. Rågsikt och rågflingor fanns i skafferiet.
Resultatet blev en vackert skär deg, som jäste så fint och fick en härlig konsistens att arbeta med. Limporna blev både vackra och goda. Jag tror faktiskt att de kommer att bli en konkurrent till mina pumpabröd om förstaplatsen på brödtoppen.

Lingonlimpor med skållade rågflingor
och krossade linfrön

2 dl rågflingor
2 dl hett vatten
50 gr jäst
6 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 dl hemkokt lingonsylt
0,5 dl Julita kallpressad rapsolja
1 dl GoGreen krossade linfrön
650 gram rågsikt (knappt 11 deciliter)
120 gr grahamsmjöl (cirka 2 deciliter)

Skålla rågflingorna med det heta vattnet, blanda väl och låt svalna. Tillägg: rågflingorna skall alltsaå svälla i vattnet så att alltsamman blidar en mycket tjock "gröt"! Minska på degvätskan något om lingonsylten du använder är av det lösare slaget.
Lös jästen i det ljumna vattnet och blanda ned salt, lingonsylt, krossade linfrön och rapsolja. Arbeta ned mjölet och de skållade rågflingorna i degvätskan. Jag använde degkrokarna till elvispen vid det här tillfället, och jag körde med dem i ett par minuter tills degen kändes ordentligt genomblandad.
Låt jäsa övertäckt i 45-50 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bnakbord, knåda den försiktigt och dela den i två delar. Forma dessa till två limpor, och lägg dem i smorda brödformar.
Låt limporna jäsa övertäckta i formarna i 20 minuter. Grädda på 200 grader i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.

6 kommentarer:

  1. Ser ju helt underbart gott ut!
    Hur fungerar det i gasugn? Har oftast problem med just gasugn när det gäller bakning.

    SvaraRadera
  2. Matblogg: Jag har tyvärr enbart dåliga erfarenheter av gasugn, fast det skal erkännas att det var många år sedan jag använde en sådan. Tror man får vara beredd på att vända på brödformarna, flytta runt dem, om värmen inte fördelas jämnt i ugnen. Men det brukar gå bättre att baka bröd i gasugn än att baka kakor i varje fall, så mycket vet jag i varje fall.

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag prövade att baka det här matbrödet ikväll, tyvärr så blev det inte riktigt bra, var tvungen att ha de jättelänge i ugnen för de blev inte färdiggräddade. Följde ditt recept till punkt och pricka, hade dock i lite mer mjöl, då jag upplevde att degen var rätt kletig. Något du upplevt? Men ajg ska försöka igen, men om du har nå´t tips på vad som kan ha gott fel, så läser jag gärna det!

    SvaraRadera
  4. MMS: Oj, det låter ju verkligen inte alls bra! Låt se...degvätskans mängd stämmer med mängden mjöl, det "skall" ju vara drygt dubbelt så mycket mjöl som vätska. Kanske din lingonsylt var lösare än min?
    Lät du rågflingorna stå och dra till sig allt vatten så att de blev som en mycket tjock gröt? jag var kanske inte riktigt tydlig på den punkten, skall genast lägga till det. Annars vet jag tyvärr inte riktigt vad det kan bero på. Jättetråkigt att höra att de inte blev bra!
    Jag återkommer om jag kommer på något mer!

    SvaraRadera
  5. Hej! Ev. kan det vara rågflingorna som var för blöta. Jag tog ur bröden ur formarna till slut för att de skulle bli färdiga, brödet blev ju klart till slut och jag tycker att det är supergott! men nästa gång ska jag låta rågflingorna stå längre. Tack för ditt tips!

    SvaraRadera
  6. MMS: Vilken tur att det löste sig, och att det smakade bra!
    Du gav mig en viktig tankeställare - det gäller att vara riktigt tydlig med recepten. Tack själv!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...