fredag 10 oktober 2008

Fredagskvällens plockmat -
i gott sällskap av vårt lantbröd


Det var längesedan vi inte åt riktig middag på en fredag. Men - i bland längtar vi efter plockmat! Det kan till exempel vara några goda ostar, lite charkuterier och ett gottbröd. I kväll valde vi att laga till några gamla favoriter, som vi inte ätit på alldeles för länge!

Räkor i stark sås
500 gram frysta räkor med skal
4 msk tomatpuré
4 msk balsamvinäger
1 msk konjak
1,5 msk olivolja
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk råsocker
0,5 tsk flingsalt
3 msk finhackad schalottenlök
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad bladpersilja

Skala räkorna. Häll alla övriga ingredienser i en kastrull och låt dem koka upp. Småkoka några minuter. Blanda sedan ned räkorna, och värm på. Låt inte räkorna koka, då riskerar man att de bli sega! Häll över i en skål, och låt dem svalna lite innan de ställs in i kylskåpet. Räkorna serveras kalla.

Med risk för att bli tjatig, så kommer här ytterligare ett recept ur Mette Ankarloos Medelhavsmat för svenska kök. Dessa räkor i stark, tomatbaserad sås, är klassiker på buffébordet hos oss sedan åratal. Om man gör dubbel sats av dem funkar de som en fullständig måltid för två, tillsammans med ett gott bröd.

Ostronskivling med citron och bladpersilja
200 gram ostronskivling
olivolja
saften från 0,5 citron
flingsalt
0,5 dl hackad bladpersilja

Drag isär ostronskivlingarna i strimlor. Stek dessa hastigt i olivolja, på hög värme; rör oavbrutet! Smula över flingsalt, pressa över citronsaft och för över till en skål. Strö över hackad bladpersilja.

Detta recept där ostronskivling snabbt fräses i olivolja och smaksätts med citron, tror jag kommer från den sedan åratal nedlagda tidningen Gott & Grönt. Det var någon sorts vegetarisk avknoppning av Allt om Mat, om jag inte minns fel? Skall ta och bläddra igenom de nummer vi har på landet, nästa gång jag är där, för jag tror de kan innehålla intressanta recept! Kanske var tidningen helt enkelt ett par år före sin tid?

Rostade paprikor i vitlöksvinägrett
6 små eller 3 normalstora röda paprikor

Dressing:
1,5 msk olivolja
1,5 msk tomatbalsamico
1 vitlöksklyfta, riven
flingsalt
lite grovhackad bladpersilja

Sätt ugnen på 250 grader med grillvärme, och gärna varmluft. Smörj en ugnsfast form med olivolja. Kärna ur och rensa paprikorna, och dela dem (små i fyra bitar, stora i sex bitar). Lägg dem i formen med skalsidan uppåt.
Rosta i cirka 20 minuter, eller tills skalen svartnat. Häll över dem i en skål, täck med plastfolie och låt svalna. Dra av skalet, och lägg i en serveringsskål. Häll dressingen över paprikorna, blanda, och strö över lite grovhackad bladpersilja.

Rostade paprikor är så makalöst goda! Visst går det bra att köpa färdiga på burk, i olja eller vinäger, men de går inte upp mot dem man själv rostar. Jag fick tag på riktigt små, röda paprikor i ett nät på vår lokala ICA. De var från Euroshopper, och säkert räknades de som "klass 2" eller värre, men de var makalöst söta och goda i smaken! Rostad paprika i en vitlökskryddad vinägrett är hur gott som helst på nybakat lantbröd bestruket med getost...vare sig nytt eller ovanligt, men ett bevis på att det enkla kan vara det goda


I kväll var det stressigt när jag skulle baka vårt lantbröd. Jag fick ta till lite "fusk" för att få brödet på bordet 20 minuter snabbare än vad som egentligen går.
Detta lyckades jag med genom att låta degen snabbjäsa, med degbunken i varmt vattenbad, samt att jag formade degen till två långsmala limpor i stället för min sedvanliga stora limpa. Resultatet blev i vart fall lika gott som vanligt! Bröddegen funkar till allt - småfranskor, stort lantbröd, pitabröd...det är kort sagt vårt universalbröd. Det är i ärlighetens namn godast när det är nybakat. I dagsgammal form funkar det utmärkt till krutonger, eget rivebröd eller inte minst i en ribollita!

Vårt lantbröd
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk råsocker
12 dl vetemjöl (cirka 720 gram)
extra mjöl till utbak

Smula jästen i en stor bunke. Lös upp den i det ljumma vattnet. Rör ned salt, råsocker och olivolja. Arbeta ned vetemjölet i degvätskan med degkrokar. Strö över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa 40 minuter (eller min fuskvariant, 20 minuter med bunken i varmt vatten i diskhon!). Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda snabbt och försiktigt ihop den. Forma lite slarvigt ihop den till önskad form och höjd. För genast över den till en plåt, och ställ omedelbart in den i ugnen!
Grädda i ugnens högsta möjliga temperatur i 15 minuter. Öppna därefter ugnsluckan och släpp ut värme tills dess temperaturen sjunkit till 200 grader. Stäng då luckan och fortsätt baka; resterande baktid avgörs av brödet eller brödens höjd och form.

2 kommentarer:

  1. Lysande plockmat! Jag gillar verkligen receptet for rakorna.

    Det paminner mig lite om de rakor jag brukade kopa pa ICA innan jag flyttade over.

    Hmm... Tror att jag maste prova att laga ditt recept... ;)

    // Mike

    http://www.freestylecookery.com

    SvaraRadera
  2. Mike: Det är ett riktigt superrecept! Jag var lite för generös med sambal oelek i går, det räcker egentligen med en tesked. Går fort att slänga ihop, och smakar bättre än det färdigköpta - så klart!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...