lördag 1 november 2008

Nostalgi: Baconlindad fläskfilé med hasselbackspotatis, rödvinssky och dressade haricots verts


Familjemiddag en fredagskväll. Nära släktingar på besök. Märk väl - mycket omtyckta och uppskattade nära släktingar. Ingen Norén-middag, alltså (om det nu finns något som heter så).
Det passar hur bra som helst att plocka fram något riktigt mulligt gammalt recept på mat som inte lagats på länge. Det ska så klart smaka gott och uppskattas av både stora och små, och helst inte vara alltför krångligt, när sällskapet består av tio personer. De fyra föräldrarna är alltså i minoritet. Barnaskaran består av sex telningar i åldrarna mellan sju månader och sex och ett halvt år.
Valet föll som ni redan förstått på baconlindad fläskfilé, i sällskap av hasselbackspotatis. Barnen slukade detta som om de inte fått mat på flera dagar. Vi vuxna kompletterade köttet och potatisen med en timjankryddad rödvinssky och haricots verts. Bönorna kryddades med smör som smaksatts av riven vitlök, zestat citronskal och finhackade kapris.
Man kan ha det sämre, en fredagkväll i slutet av oktober.

Baconlindad fläskfilé
2 fläskfiléer à cirka 600 gram styck
2 paket bacon
salt och vitpeppar
smör till stekning

Putsa fläskfiléerna. Skär bort svansbitarna, frys in dem och spara till någon god pastasås vid lämpligt tillfälle.
Salta dem sparsamt och peppra dem. Linda dem med baconskivorna. Försök lägga dem omlott så att de låser varandra och täcker hela filéerna.
Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna. Bryn filéerna runtom, och för över dem till en smord ugnsfast form. Stick ned en stektermometer i den tjockaste delen av de båda köttstyckena. Ställ stekpannan åt sidan utan att skölja ur den, den skall användas till rödvinsskyn.
Tillaga i 200 grader ugnsvärme i omkring 15 minuter, eller tills filéernas innertemperatur uppnått den för dig önskvärda nivån.

Hasselbackspotatis
20 medelstora, fasta potatisar
rikligt med smält smör
flingsalt
skorpsmulor

Skala potatisarna. Använd dig sedan av det gamla tricket att placera dem i en träslev och skära skåror genom dem. Tack vare att sleven stoppar kniven, slipper du råka ut för att av misstag skära igenom potatisen.
Placera potatisarna i en ugnsfast form generöst smord med smör. Pensla dem med ännu mer smält smör. Ställ in dem i 200 graders ugnsvärme och tillaga dem i uppåt en 40 minuter. Pensla dem med mer smör då hälften av tiden förflutit. Ströbrödet stör du på när det återstår kanske 10-15 minuter. Jag strödde över lite flingsalt innan servering.

Timjandoftande rödvinssky
1,5 dl rödvin
1 dl vatten
1 tsk råsocker
1/4 kalvbuljongtärning
0,5 tsk balsamicoreduktion
crema di balsamico
en rejäl näve timjanstjälkar
lite vitpeppar
2 tsk Maizena

Börja med att hälla ur baconfett ur stekpannan. Bara en hinna skall vara kvar i pannan. Häll i rödvinet, vattnet, sockret och timjankvistarna. Hetta upp detta tills det småkokar. Kydda med vitpeppar och rör ned buljontärningen och balsamicon. Red av med Maizena, och vispa kraftigt. Sila sedan ned skyn i en serveringsskål.

Dressade haricots verts
500 gr frysta haricots verts
2 msk rumstempererat smör
1 liten, riven vitlöksklyfta
0,5 tsk zestat citronskal
1 msk finhackad kapris

Förväll bönorna i lättsaltat vatten. Blanda under tiden smöret med vitlök, citronzest och kapris. Häll av vattnet från bönorna och slunga dem med det smaksatta smöret.

3 kommentarer:

 1. Jag brukar använda crema di balsamico till min rödvinssås, som substitut till socker och vinäger. Försöker även jaga rätt på chipotle så att jag kan göra Leilas variant på rödvinssås.

  SvaraRadera
 2. Fredrik: Jag var inte tillräckligt tydlig i receptet, det var faktiskt crema di balsamico jag använde, samt även råsocker. Vill absolut inte ha någob vinsyra, bara den goda smaken.
  Chipotle låter ju oerhört gott, har för mig att jag provade det för ett antal år sedan - till älgfilé, faktiskt!

  SvaraRadera
 3. Aha.. Säg till om du hittar några rackare :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...