torsdag 13 november 2008

Pumpabröd 2.0


Nu sitter jag på tåget med mina flickor, på väg till Göteborg. I går vid den här tiden bakade jag bröd.
Jag har publicerat ett recept på ett bröd som jag kallar pumpabröd. Nu innehåller just det brödet faktiskt inte pumpa, utan enbart pumpafrön. Jag hade en sista butterbut squash kvar i svalen, som jag funderat mycket på vad jag skulle använda till.

När tanken på bröd väl dök upp kändes det helt naturligt att använda den för att baka. Detta är alltså ett riktigt pumpabröd - som innehåller såväl finriven butternut squash, som pumpafrön.
Jag har använt mig av i stort sett samma receptidé som till det andra brödet. Resultatet blev dessa vackra limpor. Inkråmet fick en tilltalande, gyllene färg, och smaken blev väl godkänd av barnen. De har haft vissa synpunkter på mina senaste bröd, pomeranslimporna och lingonlimporna.
Nu är jag den populära brödbakarmamman igen.

Riktigt pumpabröd
50 gr jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 tsk brödkrydda
5 dk fint riven butternut squash
3/4 dl russin mixade med 0,5 dl vatten
1 dl pumpafrön
800 gram rågsikt (cirka 13,5 dl)

olja till formarna
pumpafrön till dekoration

Lös jästen i vattnet. Rör ut saltat, brödkryddorna, de mixade russinen i vätskan. Blanda i den finrivna butternut squashen. Häll därefter i mjölet, och blanda väl med degkrokar eller i hushållsassistens. Jag körde med degkrokarna i uppemot 10 minuter. Strö lite mjöl över, täck med bakduk och låt jäsa i en timma.
Degen har nu vuxit ordentligt, minst till dubbla storleken. Häll ut den på mjölat bakbord. Den är ganska lös, och det är som det skall vara. Fös försiktigt ihop den. Det krävs att man är lätt på handen och håller händerna mjölade. En slickepott eller degskrapa kan vara till hjälp.
Forma till två limpor och för över dem till två oljade brödformar. Täck med bakduk igen, och låt jäsa i 20 minuter. Pensla därefter med vatten och strö över generöst med pumpakärnor. Grädda på 200 grader, längst ned i ugnen i 30-35 minuter.

Tag ut bröden ur formarna, och låt dem svalna. Detta har jag nog glömt att skriva i tidigare recept, men kanske har de som eventuellt bakat ändå gjort så. I annat fall - gör så nu.

4 kommentarer:

 1. Det låter och ser mumsigt ut. Ska kika på dina andra limpor med:)

  SvaraRadera
 2. CrimsonAnna: De blev otroligt saftiga och välsmakande! Sorgligt nog verkar butternut squash-säsongen vara över nu. Men jag tror det kan funka bra med morot.

  SvaraRadera
 3. Vilken bra idé med riven pumpa i. Det ser jättegott ut. Svårt att få ihop det med vad man själv tycker är ett gott och hyfsat nyttigt bröd och vad barnen tycker. Men det här låter lovande!

  SvaraRadera
 4. Nässelblom och Choklad: Barnen brukar vara ganska positiva, men ingen kan ju gilla allt...jag är glad så länge de äter brödet - de måste inte älska allt jag bakar, men det är ju alltid kul med ovationer!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...