tisdag 18 november 2008

Lunch för en


De flesta har nog sina specialrätter som de tar till när man är ensam och skall äta lunch. På sista tiden har jag fått en del reaktioner från mig närstående bloggläsare, där det visat sig att de verkar tro att jag och familjen alltid äter väldig avancerad och tidskrävande mat. Så är absolut inte fallet.
Däremot har jag, till skillnad från många andra, tid, intresse och motivation

Kanske är det mina långrandiga beskrivningar av tillagningsprocesserna som spökar, i kombination med att jag aldrig anger tidsåtgång för mina recept. Det är omöjligt att estimera tidsåtgången. Jag blir ju i stort sett alltid distraherad av så många kringaktiviteter som har med barnen att göra.
Därför passar det extra bra att delge er vad jag äter till lunch i dag. Detta äter jag minst en gång i veckan. Spenatsoppa är gott, mättande, nyttigt och billigt. Jag kokar soppan på hönsbuljong, kryddar den med vitpeppar och muskot och rundar av den med en generös skvätt vispgrädde. I sällskap med två perfekt kokta ägg och en skiva pumpabröd blir soppan en suverän lunch.

Löjligt enkel spenatsoppa
drygt 200 gr fryst, hackad spenat
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning (eller grönsaksbuljong, om du så vill)
0,5 dl vispgrädde
0,5 msk vetemjöl till redning (frivilligt)
vitpeppar och muskot efter smak

2 kokta ägg

Jag tar spenaten direkt från frysen, lägger den i en kastrull och mäter upp vatten som jag kokat upp i vattenkokaren. Sedan lägger jag i hönsbuljongtärningen, lägger på locket på kastrullen och låter soppan koka upp. Då sänker jag värmen, och soppan får puttra i några minuter. Därefter häller jag i vispgrädden, kryddar efter smak och vispar därefter i vetemjölet. Soppan får ett nytt uppkok och får puttra någon minut, innan jag serverar den.
Det här skulle säkert kunna räcka till två personer - men jag vill ha rejält med soppa. Först en stor tallrik, och sedan en extra slurk, bara för att det är så gott.

Koka ägg.
Det tyckte jag var vansinnigt svårt, fram till för ett par år sedan. Låter det löjligt? Kanske det, men jag tyckte det kändes så godtyckligt hur resultatet blev. Jag fick aldrig riktigt kläm på hur jag skulle göra. Blev det någon gång riktigt bra, så kunde jag ändå inte beskriva hur jag burit mig åt.
Sedan kom jag på det perfekta sättet att koka ägg. Med reservation för att äggen skall vara av så kallad normalstorlek, och att resultatet är min ägg-preferens, så rekommenderar jag den som eventuellt känner samma osäkerhet som jag själv gjorde att bete sig på följande sätt:
Koka upp vatten i en kastrull. När vattnet kokar, sänker du ned dina ägg i det kokande vattnet med hjälp en matsked. Samtidigt som du sänker ned äggen trycker du på din timer som du satt på åtta minuter, varjen mer eller mindre. När timern ringer, häller du omedelbart av det kokande vattnet och spolar äggen med kallt vatten. Resultatet blir (eller brukar bli, skall jag kanske gardera mig med att skriva) kokta ägg med gulor som har kvar aningen krämighet i mitten.
Ett vardagstips från mig - i all enkelhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...