söndag 30 november 2008

~FÖRSTA ADVENT~

Mammas mjuka pepparkaka
- med extra krut

Detta är en av de klassiska julkakorna i min familj. På julafton, efter julbord och pakettöppning, brukade mamma duka fram julkakor och kaffe. För mig känns det som att denna mjuka pepparkaka alltid har funnits med.
Kakan blir ganska stor, och den är både saftig och välkryddad. Trots dess goda egenskaper vågade jag mig faktiskt på att uppgradera den en smula.
Ingredienserna som fick stå för detta smakexperiment är färsk ingefära och pecannötter. Jag rev en bit på 10 gram färsk ingefära, och fick ut motsvarande 1 teskedar saftigt riv ur den. Detta rörde jag ned i smeten. Pecannötterna strödde jag ovanpå kakan innan jag ställde in den i ugnen. Trots att den långa tillagningstiden sker på såpass låg temperatur, lade jag aluminiumfolie över kakan de sista 20 minuterna för att försäkra mig om att nötterna inte skulle bli brända

Mitt tilltag visade sig bli en alldeles lysande variation, på en kaka som var mycket bra som den var - men som på detta vis blev ännu mer pepparkaka än innan.
Min vana trogen bytte jag ut originalreceptets socker mot råsocker och ljust muscovadosocker. Gräddfil fick ersätta kaffegrädden.
Det går precis lika bra att baka originalverionen, för den som inte känner för att vara experimentell.

Mammas mjuka pepparkaka med extra krut
3 ägg
2 dl råsocker
1 dl ljust muscovadosocker
4 dl vetemjöl (240 gram)
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk stötta nejlikor
1 tsk stött kardemumma
10 gram skalad färsk ingefära, fint riven
100 g smält smör
2 dl gräddfil

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ned kryddorna. Vad gäller ingefäran, så tog jag alltså 10 gram skalad färsk ingefära, och rev sedan denna på rivjärnets finaste sida. Detta blev motsvarade en tesked.
Färsk ingefära ger en påtaglig smak. Därför bör den som inte uppskattar ingefära lika mycket som jag själv gör avstå från denna extra krydda.

Blanda sedan ned det smälta smöret och gräddfilen i smeten. Sikta därefter över mjölet blandat med bakpulver.
Häll smeten i en smord och mjölad (eller bröad för den som så vill) form. Det bör vara en såpass stor form att den rymmer 1 1/4 liter smet. Strö sedan de grovt hackade pecannötterna.
Grädda kakan längst ned i ugnen på 175 grader i uppemot en timma.

Jag hoppas att ni alla haft en trevlig helg och en stämningsfull första advent!
Vi har som vanligt pendlat mellan kaos och idyll, men landade till slut i en lugn och skön söndagkväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...