torsdag 27 november 2008

Ragu på oxlägg med borlottibönor och rödlök


Vet ni vad? Jag skall ärligt säga att min goda ragu hade vunnit mycket på att koka ännu lite längre.
Det är en tankeställare inför framtida långkok, och nästa gång - för det blir definitivt en nästa gång - kommer jag sannolikt att tillaga den i lergryta i ugnen.
Detta var den första rätten jag lagade av oxläggen jag köpte i fredags.
Det är riktigt spännande att undersöka olika typer av köttstycken. Läggen har en så fullständigt annorlunda sorts kött på sig. Det är klart - nötkreaturen använder sina ben till annat än vad de exmpelvis använder bringan eller ryggmusklerna till. Köttets fibrer är grövre, och det ger en helt annan struktur. Detta visar sig så klart även vid tillagningen.
Det blir för trist att enbart äta biff eller så kallat finare köttstycken. I fortsättningen skall jag verkligen sträva efter större variation.

Ragu på oxlägg med borlottibönor
800 gram oxlägg
vetemjöl till köttet
olivolja till stekning
1 stor morot, finskuren
2 stjälkar selleri, finskurna
3 vitlöksklyftor, rivna
3 rödlöklar, finhackade
1,5 dl vitt vin
2 burkar Mutti krossade tomater
1 hönsbuljongtärning
salt och svartpeppar
2 burkar borlottibönor

Hetta upp olivolja i en em,aljerad stekgryta, och häll i morot, selleri, vitylök och rödlök. Låt dem fräsa på låg värme. Hetta därefter upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Pudra oxläggen med vetemjöl, och bryn den på båda sidor. Lägg dem ovanpå grönsakerna i stekgrytan, och häll över vin, tomatkonserv, hönsbuljong samt kryddor efter smak. Lägg på lockety, koka upp och sänk därefter värmen. Låt sedan oxläggen stå och småputtra betydligt längre än jag lät den göra - låt säga en 3-4 timmar, eller tills köttet lätt faller från benen. Späd med mer vätska om det behövs. Tillsätt bönorna i slutet av tillagningen, men låt dem gärna koka med i uppemot en 20 minuter - det mår de bara bra av.
Vi rev generöst med parmesanost över ragun. Det passade alldeles utmärkt bra.

I den mattradition jag har med mig är det fläsklägg som förekommit . Nästa gång är det definitivt dags att anrätta en sådan.

2 kommentarer:

  1. Hej Annika!

    Jag har aldrig förr lagat något på oxlägg, men efter att förra veckan flyttat till Geneve och jag varit och handlat mat för första gången kom jag hem från affären med oxlägg av ren nyfikenhet. Jag hittade inga recept på varken ica eller arla så blev så glad när jag hittade ditt recept som låter supergott!

    Jag ska helt ärligt säga att jag hade ingen aning om vad jag köpt till att börja med.. Så var tvungen att googla "nötkött styckning" först! :)

    SvaraRadera
  2. Maria: Så kul att du hittat hit! Receptet ovan var ju mitt första, trevande försök till att laga oxlägg. Du kan ju alltid lära dig av mina misstag ;)!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...