måndag 10 november 2008

Kompisar i köket


Det kanske kan verka märkligt att kalla dessa produkter från Systembolaget för kompisar. Men, det är så det känns för mig. Utan dessa smaksättare och smakbärare skulle många rätter vara väldigt mycket tråkigare.
Att använda rött vin och vitt vin är ganska självklara företeelser för de flesta matlagare. Här hemma väljer vi att använda oss av dessa små tetror. Inte för att det är mer ekonomiskt, för det är det säkerligen inte. Skälet är snarare att de är praktiska, både med avseende på vikt och storlek. Innehållet är oftast fullt tillräckligt. Den praktiska förpackningen gör att de lätt förvaras i kylskåp. Det går så klart att försluta tetran med en klämma, för den som så önskar.
Den begränsade storleken gör att de inte riskerar att stå och surna - man hinner helt enkelt göra av med dem.

Konjaken då? Tvåstjärnig Eau de Vie går inte att dricka. Jag ber om ursäkt om jag låter fördomsfull och snobbig, men det är bara så det förhåller sig. Däremot fungerar denna "dryck" utmärkt i mat.
Att låta finhackad schalottenlök svettas i smör, och därefter hälla över konjak som får koka in i den smöriga löken - det sätter fin smak på mången sås och gryta. Givetvis är den dessutom prisvärd.
Det är ju inte precis så att man vill slänga fram en flaska Grönstedts XO bara för att det skall tillagas köttbullar i tomatsås...

Korrigering: Det hade smugit sig en ett fel i texten jag skrev i gårkväll. Grönstedts XO skulle det vara, inte Gröndstedts Extra. En ganska stor skillnad. Jag var uppenbarligen inte helt pigg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...