tisdag 11 november 2008

Stora köttbullar med spiskummin och paprika i tomat- och kikärtssås


Det här kan nog låta som en väldigt underlig maträtt. Jag prövade mig fram till den förra hösten, under en period då jag vaknade upp från min dåvarande totala brist på inspiration. Jag lyckades pressa fram lite lust till att experimentera i köket, och resultatet blev riktigt bra. Denna gryta passar dessutom särskilt bra för den som föredrar en kolhydratfattig kost.
Vi serverade pasta som tillbehör till barnen, men min man och jag åt i stället en variant på savojkålsallad.
Jag kryddar nötfärsen med mycket vitlök och spiskummin samt en mild, koncentrerad paprikapuré av märket LaRoc. Detta gör köttbullarna mycket smakrika, utan att de för den skull är starka. Ingen smak överröstar någon annan.

Tomatsåsen bullarna sjuder i, är i gengäld väldigt mild och ren, kryddad som den är ytterst lite vitlök samt hönsbuljong. Kikärtorna kompletterar också de köttbullarnas smak, samt ger inte minst god mättnad. Det här är en middagsrätt som man kan äta sig ordentligt mött på utan att hamna i koma efteråt.
Koma hamnar jag själv så lätt i ändå, så här års, i synnerhet när det varit så regnigt och ruskigt väder som det varit i dag.

Stora köttbullar med spiskummin och paprika
i tomat- och kikärtsås

Köttbullar:
600 gram nötfärs
1 ägg
2 vitlöksklyftor, rivna
2 krm spiskummin
2 msk LaRoc mild paprikapúré
salt och svartpeppar
smör till stekning

Rör ihop ägget med vitlök, spiskummin och paprikapure. Salta och peppra på färsen, och blanda alltsamman väl. Forma till riktigt stora köttbullar: mina var i storleksordningen som ett större plommon eller en mindre clementin.
hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna och bryn köttbullarna i omgångar så att de får fin färg. Lägg dem åt sidan när de är färdigbrynta.

Tomatsås med kikärtor:
2 burkar Mutti krossade tomater
1 vitlöksklyfta, riven
1 hönsbuljong
råsocker, salt och svart peppar efter smak
400 gram kokta kikärtor (omkring 6 dl)

Hetta upp tomatkonserverna i en emaljerad stekgryta. Lägg i vitlök och hönsbuljong och krydda försiktigt. Stjälp därefter ned kikärtorna och de brynta kötbullarna i tomatsåsen. Täck med lock, ge ett uppkok, och låt småputtra på medelvärme i uppemot en halvtimma.

Våra barn har verkligen helt olika preferenser. Äldste sonen äter bara de pastabitar som han måste, och smaskar helst på köttbullarna. Äldsta dottern äter en pliktskyldig smakportion av tomat- och kikärtssåsen, men kan sätta i sig hur myckey pasta som helst. Yngste sonen är i sin tur en sorts blandning av sina båda äldre syskon - med viss övervikt på pasta.
Det är uppenbart att var och en blir salig på sin fason.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...