söndag 16 november 2008

Frukostbullar med morot och mandlar


Jo, jag är fortfarande i Göteborg. Jag står inte hemma i köket och bakar frukostbullar till familjen. I stället blir jag uppassad och bortskämd hemma hos mamma och pappa.
Förra söndagen stog jag däremot och fixade dessa fantastiskt goda brödbullar. De förgyllde vår söndagsfrukost, i dubbel bemärkelse. Morötterna gav dem en vackert gyllene färg, och de knapriga mandlarna var grädden på moset.
Nej, förresten - det blir delad förstaplats för mandlarna och den makalöst knapriga skorpan. Jag älskar tjock, knaprig skorpa, och i det här fallet fick jag verkligen mitt lystmäte.

Frukostbullar med morot och mandlar
50 gram jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
3 dl fint rivna morötter
1 dl grovt hackad sötmandel
360 gram rågsikt (6 dl)
300 gram vetemjöl (5 dl)

Lös jästen i vattnet. Blanda i salt, morötter och mandlar. Häll i mjölet och arbeta väl med degkrokar i minst fem minuter.
Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter, eller kör min fuskvariant och snabbjäs den. Jag fyllde diskhon med hett vatten och lät degbunken stå där i övertäckt i 20 minuter. Forma cirka 14 små bullar av den lösa degen. Var mycket lätt på handen! Är du det minsta tveksam till om du fixar att forma bullar, så avstå. Dela då i stället degen i lagom antal bitar med degskrapan, och hysta helt sonika upp bullstora degstycken på en plåt klädd med bakplåtspapper.
grädda i 10-12 minuter längs ned i ugnen på 250 graders ugnsvärme.

Mina bullar svällde upp så vackert, och formade nästan små klot på plåten. De avnjöts med extrasaltat Bregott och lagrad grevéost, kaffe och Söndags-DN. Inte fel alls.

10 kommentarer:

 1. Ser supergott ut=) Testvärt helt klart. Kanske kan smaksätta mitt surdegsbröd med morot och mandlar.

  SvaraRadera
 2. Toppenbra. Precis vad jag behövde, lite brödinspiration. Ska testa detta!

  SvaraRadera
 3. Testar receptet as we speak. Men utan mandlar. Jag är för feg för sådana smakupplevelser...

  SvaraRadera
 4. De verkar underbara, tar ut dem ur ugnen nu, men värst vad degen var lös. Kan det vara frånvaron av mandlar?...

  SvaraRadera
 5. CrimsonAnna: Det var en superkombo! Skall definitivt bakas fler gånger!

  Charlotte: Det är så enkelt med brödbullar dessutom. Snabbt och lätt!

  Andrea: Varför inte mandlar? De är helt ofarliga, jag lovar....och degen skall vara ganska lös - jag förvarnade ju ;). Det är då bullarna sväller upp så fint i den höga ugnsvärmen, och blir lätta, höga och fina!

  SvaraRadera
 6. Smarriga frukostbullar. Jag vill verkligen baka oftare, men har inte riktigt rutinen inne. Egentligen går det ju snabbt. Är man hemma kan man ju ha en deg som står och jäser. Snabbjäsning är förstås också en variant. Gott med morötter och mandel.

  SvaraRadera
 7. Nässelblom och Choklad: Just nu är ju trenden surdeg, långsam jäsning och att det skall ta tid att baka. Jag tycker allt detta är härligt. Jag har bara inte riktigt den framförhållningen och motivationen i det här skedet av mitt liv.
  Jag är mer en snabbjäsningstyp, helt enkelt. Brödet blir gott, och alla bliur glada. Jag skall dock publicera ett recept på bröd som jäst över natten, lite längre fram. det är också löjligt enkelt.

  SvaraRadera
 8. Visst vore det underbart med långjästa surdegsbröd, men jag har inte heller den framförhållningen. vill jag baka, är det nu som gäller. Men kanske är det en vana att få in det där med bröd som veckoprojekt, egentligen är det ju enkelt eftersom man bara gör ett steg i taget.

  SvaraRadera
 9. Nässelblom och Choklad: Du har givetvis rätt. Det handlar väl "bara" om att få in vanan. Att sätta sin deg på torsdag, för brädet man vill äta på lördag. jag tror jag tar det som ett projekt till våren, eller nästa sommar när jag är långledig på landet och har all tid i världen...

  SvaraRadera
 10. Supergoda!
  Idag ska de bakas för tredje gången!
  Tackar!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...