lördag 1 november 2008

Björnbärsglass


Björnbär är ett så otroligt gott bär. Sedan jag flyttade till Stockholm från Göteborg saknar jag möjligheten att kunna plocka vilda björnbär. Som tur är har jag snälla föräldrar och släktingar som plockar björnbär åt mig.
Av dessa bär kokas sylt. Till dagens glass behövdes emellertid hela bär, så det var bara att bege sig till frysdisken.

Björnbärscoulis till glassen
2 paket frysta björnbär à 250 gram styck
0,5 dl råsocker

Bären har en fantastisk smak, men de är särskilt trevliga om man slipper kärnorna. Jag låter först bären koka ihop med sockret på låg värme i cirka 30 minuter, tills de blivit mosiga och fått syltliknande konsistens. Då mixar jag dem med stavmixer. Därefter pressar jag dem noggrant genom en finmaskig sil så att endast en kärnfri, tjock puré återstår.
Låt coulin svalna och ställ sedan in den i kylen.

Glassmet
4 dl grädde
4 dl mjölk
6 äggulor
2 dl råsocker
2 krm ekologiskt vaniljpulver

Jag gjorde en aningen större mängd glassmet vid det här tillfället, eftersom vi var nio personer som skulle äta glassen. I övrigt gick jag till väga på gängse vis. Jag hettade upp grädde, mjölk och vaniljpulver. Under tiden vispade jag äggulor och socker pösigt. Gräddmjölken hälldes över äggvispet under omrörning, och hällde så tillbaka blandningen i kastrullen. Där hettade jag upp den igen.
Jag lät glassmeten stå och svälla i kylen över natten. Innan jag hällde den i glassmaskinen blandade jag ner björnbärscoulin.
Sedan körde jag glassmassan i maskinen och lät den sedan stå i frysen i ett par timmar

Detta blev en härlig glass som till och med föll min svåger i smaken. Denne sympatiske man är inte särskilt förtjust i efterrätter eller sötsaker, men min glass uppskattade han mycket. Detta får väl sägas vara ett gott betyg, om något?

4 kommentarer:

 1. Jag säger bara: MUMS! Dock sparar jag receptet i minnet till varmare tider. För tillfället lockar choklad och praliner mer än glass.

  SvaraRadera
 2. Rebecca: det ena goda skämmer väl inte det andra? Men, jag håller med, det är egentligen chokklad- och pralintid. Men som den ömma moder jag ändock är, går jag mina köra barns önskemål till mötes...

  SvaraRadera
 3. Åh vilket fantastiskt förslag & recept! Jag har nämligen flera liter björnbär i min frys som jag plockade i somras! Tack för ett perfekt användningstips!!

  SvaraRadera
 4. Jennie: Kul att kunna vara till nytta. Detta är en suverän glass som funkar hur bra som helst att bjuda på även efter en riktigt fin middag. Extra snyggt om man t ex serverar den med ett mandelflarn eller om man gör den med en god vit chokladrippel, som jag finns recept på här!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...