fredag 7 november 2008

Ugnspannkaka med blåbär

Allt-i-ett-mat är väldigt praktiskt. Detta är en variant på min äppelpannkaka, fast som synes denna gång med blåbär.
Anledningen till att jag har en gnutta bakpulver i smeten, är att jag har dåliga erfarenheter av tunga, stabbiga tjockpannkakor. Nu har jag insett att den stors mängden ägg i receptet gör bakpulvret överflödigt.

De senaste två gångerna jag lagat ugnspannkaka har den nämligen svämmat över. Just denna pannkaka såg ut som att den hade exploderat. Jag fick putta tillbaka den in i formen.
Men vad spelar det för roll, när det smakade så bra? Min goda, fula pannkaka förtjänar ändå att omnämnas och visas upp.
Jag rekommenderar i varje fall att man avstår från bakpulvret, om man inte använder en extra vid form, och häller i smeten tunnt.

Ugnspannkaka med blåbär
6 ägg
6 dl mjölk
4 dl vetemjöl (240 gram)
1 tsk salt
(1/2 tsk bakpulver)


1,5 dl tinade blåbär,
inte för blöta
2 msk råsocker

smör till ugnsformen

Vispa ihop äggen med en ballongvisp i en rymlig skål. Vispa ned en deciliter av mjölken. Tillsätt mjölet, och vispa mjukt ned det i blandningen; tillsätt mjölken i etapper, och vispa grundligt, så undviker du klumpar av mjölet. När smeten är slät, vispar du ned saltet och bakpulvret.
Fördela blåbären på botten av en smord ugnsfast form. Strö råsockret över. Därefter häller du på smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 35-40 minuter. Detta är en ungefärlig tidsangivelse, jag höll inte riktigt koll på tiden.

Heller ful och god, än snygg och äcklig.
Eller något i den stilen.

3 kommentarer:

 1. Hmm... äggen verkar ha rymt från receptet.

  Om du skriver in hur många det ska vara så har jag ordnat middagsplaneringen för idag!

  SvaraRadera
 2. Jag blev först innerligt glad och tänkte "GÅR det alltså att göra ugnspannkaka utan ägg?" men sen insåg jag att det bara saknades lite i receptet. Synd, jag får fortsätta att göra vanliga amerikanska pannkakor (utan ägg) på spisen till min äggallergiske son. :)

  Men det ser mycket gott ut!

  SvaraRadera
 3. Helena & Bondhustrun: Så det kan bli! Äggen kommer pronto.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...