lördag 8 november 2008

Min pastasås på fläskfilé, champinjoner och paprika


Improvisation. Det kan gå så fel, och det kan bli så bra. Just i det här fallet blev det riktigt bra, en gång för ungefär ett och ett halvt år sedan.
Jag utgick som så ofta från vad som fanns hemma, och försökte göra något som kändes lite nytt. Detta var under en period då vi stagnerat i köket. Slentrianmatlagningen firade dagliga triumfer.
Kanske var det därför jag blev så extra glad då denna pastarätt blev så lyckad.

Jag har tidigare skrivit om min aversion mot kladdiga pastasåser som i alltför hög utsträckning baseras på mejeriprodukter. Det räcker liksom inte med att ta en burk créme fraîche - inte i min värld. Eller ta som exempel alla hemska "dagens pasta". Det borde snarare kallas dagens vad som helst som blandats i en trist béchamelsås.
Denna lilla pastasås är snarare en sorts fastafräs, sammanhållen av alldeles lagom lite sås. Ni får se proportionerna själva när, ni läser receptet. Eller när ni lagar rätten. Det borde ni verkligen göra - den är riktigt, riktigt god.

Min pastasås på fläskfilé, champinjoner och röd paprika
1 fläskfilé på omkring 600 gram
salt och vitpeppar
smör till stekning
3 chalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, rivna
2 msk matlagningskonjak (t ex tvåstjärnig Eau de vie)
4 dl skivade chaminjoner
1 ganska stor, röd paprika, grovt tärnad
1 dl rödvin
1 dl créme fraîche
1/4 kalvbuljongtärning
1 dl vatten
1 msk färsk, finhackad rosmarin
1 tsk kinesisk soja
0,5 dl hackad, färsk basilika

Putsa fläskfilén och dela den i mindre bitar. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna, och bryn bitarna runtom. Salta och peppra efter smak. För över köttet till en skål. Hetta upp lite mer smör, och stek schalottenlöken och vitlöken försiktigt på svag värme i någon minut. Häll över konjaken, och låt den puttra med. Häll därefter över champinjoner, paprika och rosmarin. Stek det hela försiktigt i någon minut, och häll därefter över vinet. Låt vinet koka in; champinjonerna släpper ifrån sig sin vätska och paprikan mjuknar. Häll i créme fraîchen, vattnet, buljongtärningen samt soja. Blanda alltsamman, och lägg sedan tillbaka fläskfilébitarna i stekpannan. Låt blandningen småputtra en liten stund. Häll eventuellt i lite mer vatten och vätskan kokar in för mycket.

Servera med någon kort pasta. Vi valde som så ofta vår standardpasta och stora favorit tortiglioni. Strö hackad basilika över, och njut.
Jag vet att det låter som värsta klichén, men det är en njutning att äta en så här god pastarätt.

2 kommentarer:

  1. Det finns en ganska enkel vägledning till hur mycket sås man ska/bör ha till en pastaportion.

    Min hemmakock tjatar om den oftaofta.
    Pastan och såsen skall smeka varandra enl. italienarna.
    Dvs när man blandar sin portion skall det inte finnas mer eller mindre sås än att det precis rinner ut på tallriken eller att någon pasta blir utan sås.

    Jag tror ditt recept är precis som det ska vara, M nickade iallafall när han läste det stycket.

    Säkerligen riktigt gott också :)

    SvaraRadera
  2. Lena: Det var ett gott betyg! Om någon borde veta, så är det M, eller hur?

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...