fredag 21 november 2008

Barnens broccolisoppa

Det var så otippat att just denna soppa skulle bli vår äldste sons favoritsoppa. Ja, de andra barnen tycker också väldigt mycket om den. Det är just det faktum att broccolin mixas, som är hemligheten bakom att soppan ända från första början fungerat så bra.
Att sätta sig in i en annan persons upplevelser av matens smak, konsistens och struktur - det är inte helt lätt. I det här fallet är det så solklart att smaken faller barnen på läppen. De vill helt enkelt bara slippa tugga på hela bitar broccoli.

Nu är detta absolut inte bara en soppa för barn - inte för att det är så bara, men för att inte någon skall missförstå mig. Det är en ovanligt enkel soppa, med ren smak och tilltalande utseende. Den passar särskilt bra om man har lite begränsat med tid, men inte vill sänka sig till att öppna en påse pulversoppa.
Hårda mackor med smör och ost ger soppan gott sällskap. Barnen vill dock helst att soppan följs av nystekta plättar, serverade med vispad grädde och morfars goda, hemkokta björnbärssylt.

Barnens broccolisoppa
500 gram broccolibuketter, färska eller frysta
6 dl vatten
1,5 hönsbuljongtärning
1 liten vitlöksklyfta, riven
1 dl vispgrädde
vitpeppar efter smak

Lägg brocolin i en rymlig kastrull. Koka upp vatten i vattenkokaren, och häll 6 deciliter över broccolin. Tillsätt hönsbuljongtärningarna och vitlöken, lägg på locket, och koak upp. Sänk särefter värmen och låt koka på medelvärme i tio minuter.
Häll i vispgrädden, och mixa soppan helt slät. Späd med mer vatten för önskad konsistens. Smaka av med vitpeppar.

2 kommentarer:

  1. Det här blev snabbt en favorit hos oss! Barnen (fyra och snart två år gamla) gillar den jättemycket! Jag trodde knappt den äldsta gillade soppor för det har gått trögt innan men nu vet jag bättre - det måste vara rätt soppa! :)

    Ikväll blir det broccolisoppa igen!

    SvaraRadera
  2. Anna E: Fantastiskt att du botaniserar här inne! Detta är en klassiker; fortfarande barnens absoluta favoritsoppa!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...