söndag 30 november 2008

Tiramisú - en perfekt avslutning
på en god middag


För ovanlighetens skull så har jag har faktiskt ingen aning om varifrån detta recept kommer. Det enda jag vet är att jag haft det länge, och att det står uppskriver i vaxduksboken.
Det finns säkert hundratals variationer av tiramisú, och jag har själv smakat på åtskilliga. Ofta har de smakat bra, mer sällan har de faktiskt varit riktigt ledsamma.
Det är inte så enkelt som det kan tyckas, att få till de rätta proportionerna. När man doppar savoiardikexen i kaffe och den likör man gillar bäst, är det lätt att falla för frestelsen att låta kexen suga i sig för mycket. Då blir resultatet en läckande och blöt tiramisú, som smakar för spritigt och som definitivt inte kommer till sin rätt om den skall serveras på efterrättstallrik.
Här talar jag av egen erfarenhet. Ett av skälen till att jag inte lagat denna härliga efterrät på åratal är just att jag misslyckades på det nämnda viset. Tiramisú som rinner ut på tallriken gör inte någon glad.

Eftersom vi nu går in i advent, valde jag att smaksätta min tiramisú med zestat klementinskal och Triple Sec. Efter att jag pudrat över kakao strax innan serveringen, strödde jag också över en aning kanel. Detta blev en god variation, som kändes omväxlande utan att bli alltför sökt. Eftersom vi står i startgroparna, har vi ju ännu inte hunnit bli mätta på årstidens smaksättningar.
Vanligtvis använder jag rivet skal av apelsin och citron, samt konjak. Man kan givetvis använda sig av Amaretto, kaffelikör eller till och med - som Nigella Lawson - välja Baileys.

Tiramisú
2 dl riktigt starkt, kallt kaffe
1/2 dl Triple sec
4 äggulor
1 dl råsocker
4 äggvitor
400 gram mascarpone
skal av en clementin, ordentligt tvättad (cirka 0,5 tsk)
20-24 savoiardikex (cirka 200 gram = ett paket)
2-3 tsk cacao
0,5-1 tsk kanel

Blanda kallt kaffe och likör.
Vispa gulor och socker riktigt pösigt. Blanda ned mascarpone i äggvispet. Smaksätt med klementinskal. Vispa sedan vitorna till hårt skum, och vänd ned dem.
Det kan vara lämpligt att kontrollera storleken på formen du tänker använda, innan du börjar doppa kexen. Doppa kexen hastigt i kaffe- och likörblandningen. Lägg hälften av dem på botten av en form.
Täck kexen med hälften av ostkrämen. Lägg sedan på resterande hälft doppade kex, samt bred på resten av krämen.
Ställ formen i kylskåpet i ett par timmar, eller över natten. Pudra kakao och kanel över precis innan du serverar den.

Jag blev tipsad av Fredrik om detta makalöst goda vin, som passade så bra till tiramisú att det nästan var magiskt.
En perfekt avslutning på en mycket god middag i sällskap av goda, matroade vännerna A och M.
Till förrätt åt vi nybakat lantbröd med årets Novello-olja och flingsalt. Till varmrätt njöt vi av involtini di carne med hemlagad tagilatelle.

Tillsammans bildade dessa tre rätter en perfekt meny, om man vill kunna förbereda så mycket som möjligt, innan gästerna kommer.
Rekommenderas!

2 kommentarer:

  1. Himla bra att ni tyckte vinet var bra :) Och tack igen för de vänliga orden :) Nu ska jag åka hem från landet och försöka blogga lite ;)

    SvaraRadera
  2. Fredrik: Det var der godaste jag druckit på länge. Måste nog köpa hem en flaska och ha till hands.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...