torsdag 20 november 2008

Pimpad tomatsoppa

Tomatsoppa - inga konstigheter. Bara lite mer tomatig än vanligt. Själva pimpningen stod soltorkade tomater och tomatbalsamico för.
Soltorkade tomater kan tyckas aningen passé - rent av lite omoderna och trista. Jag tycker ändå de har sina givna platser, och då använder jag mig i stort sett alltid av soltorkade tomater från LaRoc's.
En tomatsoppa måste ha en tydlig soppkaraktär. Jag har stött på åtskilliga tomatsoppor som inte känts så mycket som soppa, utan snarare som utspädd tomatsås. Inget fel på tomatsås, men den äter man ju inte med sked ur en skål.

Rostade pumpafrön skulle jag kunna äta hur mycket som helst av, och de passade verkligen bra att strö ovanpå soppan. De smakar faktiskt mer som nötter, än som frön. Jag fick det jag önskade - det blev en vintrig tomatsoppa. Vi åt den i sällskap av nybakade piroger. Att servera fetaost till soppan är verkligen inte särskilt originellt, men det är å andra sidan väldigt gott.

Pimpad tomatsoppa med fetaost
och rostade pumpafrön

2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja
2 msk tomatbalsamico
1,5 burk Mutti krossade tomater
12 stycken LaRoc soltorkade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk råsocker
0,5 tsk svartpeppar
3 dl vatten
1 dl vispgrädde

1 paket fetaost
1 dl pumpafrön, rostade

Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs schalottenlöken och vitlöken försiktigt, så att de muknar. Häll sedan tomatbalsamico över, och låt den koka in en aning. Tillsätt tomatkonserv, grönsaksbuljong, socker, svartpeppar och 3 dl vatten. Lägg på locket, och låt soppan koka upp. Därefter får den koka på medelvärme i 30 minuter.
Mixa sedan soppan med stavmixer, och tillsätt grädden. Späd med vatten till önskad konsistens; jag valde att tillsätta ytterligare 4 deciliter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...