Enligt min mening blir grytan oerhört mycket bättre med det vita vinet. Dessutom blir den snyggare, vilket inte är mindre viktigt.Just gårdagskvällens gryta blev fantastiskt god. Såsen var på något märkligt vis mer än summan av sina beståndsdelar. Trots att den innehöll fragment av så många smaker, blev den inte överlastat tung, utan kändes nästan fruktig.Barnen fick potatis till, men vi vuxna åt grytan med vad jag kallar provencalska morötter. Coq au Riesling
1 hönsbuljongtärning
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
2 lagerblad
en rejäl kvist timjan
200 gram späda champinjoner, skurna i kvartar
100 gr rökt sidfläsk, fint tärnat
1 paket steklökar (150 gram), skalade
en kyckling på 1,2-1,5 kilo
fingsalt och vitpeppar
smör och olivolja till stekning
1 msk färsk timjan
1 msk färsk rosmarin, grovt hackad
1 msk bladpersilja, fint hackad
1 dl vispgrädde
1 msk vetemjölHäll vinet i en emaljerad stekgryta. Tillsätt lagerblad, vitlök, hönsbuljong samt en rejäl kvist timjan. Koka upp, och låt vinet reducera under 15 minuter. Under tiden kan du lämpligen skära champijonerna i kvartar, samt stycka kycklingen.
Hetta upp en gjutjärnsstekpanna, och stek det fint tärnade rökta sidfläsket. För över fläsket till grytan, och stek sedan steklökarna snabbt runtom i fläskfettet. Även dessa skall ned i grytan.
Lägg på Locket, och låt alltsamman koka upp. LÅt sedan kycklingbitarna småputtra under lock i uppemot 30 minuter.
Därefter lyfter du ut dem ur grytan, tillsätter grädden samt pudrar över vetemjölet under flitig vispning. Låt såsen koka upp, och kontrollera dess konsistens så att den överensstämmer med hus du själv vill att sås skall vara. Det vill säga - späd, eller tillsätt mer mjöl. Lägg sedan i kycklingbiarna igen; de lär inte ha hunnit svalna mycket, men värm på dem om du så önskar.Därefter är det bara att hugga in på en gryta som är något så ljuvligt god att den verkligen förtjänar att lagas även en slaskig torsdagskväll - inte bara som söndagmiddag.
Jag känner mig lite nervöst pirrig, och undrar hur våra recept och traditioner skall te sig och emottas. Det återstår att se
Fantastiskt trevligt recept, och trevlig blogg över huvud taget! (Nu är du bokmärkt!)
SvaraRaderaViktoria: Tack! Tänkte att det lät som något i din smak.
SvaraRadera