söndag 9 november 2008

Vad far fick


Även fast jag tycker man skall ta varje tillfälle i akt att fira, så får jag väl medge att Fars dag inte precis känns som den roligaste anledningen. Å ena sidan är vi nog många som känner ambivalens inför alla högtider som vi upplever som konstruerade.
Å andra sidan är det ju aldrig fel att äta god mat tillsammans, även fast vi gör det varje dag ändå.

Min man är ju inte min pappa. Pappa gratulerade jag per telefon; han bor femtio mil härifrån, i Göteborg.
Till min mans ära lagade jag, å våra barns vägnar, en oxragu. Den tillagades i rött vin, och fick smak av rökt sidfläsk, karljohanssvamp och rosmarin. Vi avnjöt den med hemlagad tagliatelle. Den gamla pastamaskinen åkte fram igen, för andra gången inom loppet av knappt en månad. Det kändes särsklit passande, när min man nu råkar älska pasta.

Fars dags-oxragu med hemlagad tagliatelle
600 gr grytbitar av nötkött
smör till stekning
salt och svartpeppar
1 gul lök, mycket finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
1 burk Mutti plommontomater
2 dl rött vin
1 köttbuljongtärning
1,5 dl torkad karljohanssvamp blötlagd i 1,5 dl vatten
2 kvistar rosmarin
150 gr rökt sidfläsk, finhackat

Putsa grytbitarna och skär dem i lite mindre bitar. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna, och bryn köttet; salt och peppra.
För över dem till en emaljerad stekgryta.
Häll över rödvinet och buljongtärningen.
Dela plommontomaterna i mindre bitar, och häll över dem och resterande tomatjuice i burken. Lägg på locket, koka upp och låt småkoka på medelvärme i åtminstone en timma.
Hetta upp gjutjärnsstekpannan på nytt, och bryn det rökta sidfläsket i några minuter. Tillsätt därefter karljohanssvampen. Blanda ned detta i grytan, och låt det koka med i tio minuter.
Servera ragun med nykokt pasta. Vi njöt av vår färska tagliolini. Strö generöst med riven parmesanost på, och eventuellt lite mer svartpeppar för den som så önskar.

Det här var en måltid som definitivt föll den här familjens pappa i smaken.

4 kommentarer:

  1. åh vad gott det ser ut! =)

    SvaraRadera
  2. Filibabba: Det var sublimt. En ren njutning. har aldrig lagat ragu på exakt det här sättet tidigare, men det här receptet kommer att användas flitigt här hemma framöver!

    SvaraRadera
  3. Åh så gott det låter - nu blev jag störthungrig igen. Kvällens middag här var en total katastrof så ingen blev nog mätt , barnen fick för ovanlighets skull välling innan läggdags och slök den.

    SvaraRadera
  4. Lotta: Det var ärligt talat så nära man kan komma upplevelsen av en bättre italiensk restaurang hemma vid sitt eget matbord.
    Låter som ni hade en intensiv kväll. Man får ta det för vad det är - det kommer fler goda middagar!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...