tisdag 4 november 2008

Mozzarellafyllda vitlöksbiffar med ratatouille

I dag köpte jag blandfärs för första gången på åratal. Jag var bara tvungen att pröva hur det fungerade att laga färsbiffar på något anat än nöt-, kalv- och lammfärs. Svaret är att det gick alldeles utmärkt. Det smakade gott - som i barndom. Men det var inte fantastiskt.
Jag insåg plötsligt varför mina köttbullar är godare än dem jag åt som barn. Det var inget fel på mammas köttbullar - missförstå mig inte, mamma, när du läser detta! Jag råkar bara tycka att det är godare med nötfärs.
Trots att kvällens biffar blev mycket uppskattade hos barnen, så kommer jag att hålla mig till nötfärs i fortsättningen om jag skall laga liknande biffar.

Kombinationen av biffarna och ratatouille var mycket lyckad. Jag tycker om ratatouille med finskurna grönsaker. Under åren har jag stött på varianter med större bitar av grönsaker i, och det faller mig inte i smaken.
Aubergibe sätter inte sin fot i min version av den sydfranska grönsaksröran. Jag har svårt för den grönsaken. Den funkar bara i två rätter som jag lagar: baba ghanoush och melanzane alla parmigiana. Annars kan den hålla sig undan.

Mozzarellafyllda vitlöksbiffar
600 gram blandfärs
1 gul lök, riven
2 vitlöksklyftor, rivna
1 ägg
salt, svartpeppar
1 paket mozzarella á 125 gram
smör till stekning

Blanda ägg, lök och vitlök. Krydda på färsen, och blanda ned den, i äggsmeten. Dela mozzarellan i åtta bitar. Dela färsen i åtta bitar och forma en platt biff av varje bit. Lägg på en bit mozzarella och förslut färsbiffen runt ostbiten.
Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna. Stek biffarna på medelvärme i cirka tio minuter, eller tills de verkar genomstekta. Vänd dem så att de blir brynta runtom. Jag tyckte mig märka att när mozzarellan började vilja bryta sig ut ur sin färskostym, då var biffarna i det närmaste klara.

Ratatouille
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, rivna
1 stjälk selleri, finhackad
3 små röda paprikor, finhackade
2 gula paprikor, finhackade
2 ganska små squash, finhackade
olivolja
1 lagerblad
2 burkar Mutti krossade tomater
1 dl rödvin
salt, svartpeppar, råsocker

Det tar en stund att finhacka alla ingredienser, men det är helt klart värt besväret. Jag låter dem sedan svettas i olivolja i en rymlig stekgryta i 15 minuter, tills de mjuknat och börjat läcka ut sin vätska. Då häller jag över tomatkonserv, rödvin och kryddor. Jag lägger på locket, och ger grytan ett uppkok. Därefter får den småputtra på medelvärme i 40 minuter. På slutet tar jag av locket, rör om väl och låter grytan koka ihop en aning.

Barnen fick pasta till. De smakade på rataouillen, men den är ingen favorit hos dem. Vi föräldrar åt i gengäld nästan upp hela grytan. Jag vet inte riktigt varför jag inte lagat ratatouille på hela hösten, men det är tack och lov fortfarande bra pris på paprika och squash.
Tid för bot och bättring.

2 kommentarer:

  1. Oh, vad mycket gott du tillagar, man missar ju massor om man inte läser din blogg varje dag! Jag beundrar verkligen ditt intresse för matlagning. Jag blev väldigt sugen på ratatouille, har aldrig prova att tillaga det, men det ska jag göra imorgon!

    SvaraRadera
  2. MMS: Tack! Jo, jag försöker publicera något varje dag. Vill ju att det skall vara kul att följa bloggen och läsa här inne.
    Dessutom lagar jag ju ämdå mat varje dag.Ratatouille är definitivt värt att prövas!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...