onsdag 26 november 2008

Efterrätt mitt i veckan: Äppelkräm


Vi hade väldigt gott om äpplen här hemma. Jag köpte på mig lite väl många när jag storhandlade på Willys förra veckan. Där kostade svenska äpplen mindre än hälften så mycket som de kostar på vår lokala ICA.
Nu hade vissa av äpplena mist sin fräshör, och börjat mjukna en aning. Det bästa man då kan göra är så klart att använda dem till matlagning eller bakning.
Jag hade inte lust att baka något sött så här mitt i veckan. Däremot såg jag inga problem med att laga till äppelkräm, som barnen sedan fick till efterrätt.
Detta var omåttligt populärt - och jag förstår dem till fullo. Ljummen, hemkokt kräm på Ingrid Marie-äpplen, och gammaldags mjölk därtill. Det är delikat i sin enkelhet.

Äppelkräm
5 äpplen, skurna i mindre bitar (motsvarande 8 dl)
3 dl vatten
0,5 dl råsocker
3 kanelstänger (mina var en aning ålderstigna)
2 tsk Maizena

Skalade äpplena, kärnad ur dem och skär dem i klyftor som du sedan halverar. Häll dem i en kastrull tillsammans med vatten, socker och kanelstänger. Mina kanelstänger var alltså inte helt pinfärska, därav det stora antalet. Om du tar stänger ur en nyare påse, skulle jag tippa att det räcker bra med en.
Låt innehållet koka upp, och därefter stå och småputtra i uppemot 20 minuter. Rör ut Maizenan med lite vatten i en skål, och häll ned i krämen under omrörning. Krämen tjocknar genast till önskad konsistens. Sedan är det bara att hälla över den i en skål, och låta den svalna något.

Det är alldeles makalöst gott med nykokt äppelkräm - i synnerhet tillsammans med gräddmjölk. I mitt tycke slår det till och med nybakad äppelpaj med hästlängder.

3 kommentarer:

 1. Äppelkräm fick jag ofta som liten, och den varierades lite efter årstid. Bäst gillade jag den med vaniljsocker som smakförstärkare,men kanel kommer ju inte långt efter :)
  Hos oss är det bara E som diggar äppelmos/kräm. till min förtret.

  Gott!

  SvaraRadera
 2. Lena: Värst vad de vansläktas, barnen! Smaksättning med vanilj låter ju hur gott som helst, det måste jag pröva.

  SvaraRadera
 3. Äppelkräm - visst får man barndomsassociationer! Håller helt med om att detta slår äppelkaka!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...