tisdag 18 november 2008

Ragu på muscatpumpa och röda linser
med salsiccia


Jag skrev för några veckor sedan om att säsongen för butternut squash är över, och att den ersatts av muscatpumpa i min lokala ICA-butik. Kilopriset är emellertid lika trevligt, och i dag fick jag äntligen fingarna ut och köpte hem en bit. Jag hade en idé om att tillaga muscatpumpan tillsammans med röda linser.

Detta visade sig vara riktigt lyckat. Det blev till och med godare än väntat.
Efter att i kväll för första gången ha tillagat muscatpumpa, ser jag klara skillnader mellan den och dess nära släkting butternut squash. De skiljer sig åt såväl gällande smak som konsistens. Muscatpumpan har en mildare smak, och ett något fastare kött. Den blir inte lika grötig när den kokas. Nu tillagade jag visserligen butternut squash ganska hårdhänt när jag hade den i köttgryta, och den fick koka ganska länge. Å andra sidan vet jag hur snabbt den tillagas när den rostas i ugn. Jag skall pröva att rosta musacatpumpan, och se hur den reagerar.
Min ragu hade sammanfattningsvis helt enkelt inte blivit lika bra med butternut squash. Muscatpumpan blev dessutom mycket god vän med parmesanosten.
Det är alltid gott när en rätt innehåller olika konsistenser. Jag strävade verkligen efter att ragun inte skulle koka samman till en enda mjuk röra. Till min stora glädje kompletterade linserna och pumpan varandra mycket bra. Linsernas robusta, matiga karaktär kontrasterade mycket bra med det mjuka pumpaköttet.
Vinet och parmesanen gjorde i sin tur att rätten fick karaktär. Jag är säker på att jag kommer att laga denna ragu igen.

Ragu på muscatpumpa och röda linser
1,5 dl hela, röda linser
1 liten morot, finhackad
1 liten stjälk selleri, finhackad
2 msk finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
olivolja till stekning
1 dl vitt vin
1,5 hönsbuljongtärning
1,5 dl Mutti krossade tomater
5 dl vatten
knappt 500 gram muscatpumpa, skalad och urkärnad
1 dl finriven parmesanost

1,5 paket Scan Salsiccia Prezzemolo (ett paket innehåller 5 korvar)
smör till stekning

Hetta upp olivolja i en emaljerad stekgryta. Fräs morot, selleri, schalottenlök och vitlök. Häll över vitvinet, jönsbuljongtärningarna, linserna och 5 dl vatten. Lägg på locket, och koka upp. Sänk värmen och låt puttra på medelvärme i 35-40 minuter.
Dela muscatpumpan i mindre kuber, cirka 1,5 cm i diameter. Blanda ned dem i linsröran, häll på någon extra deciliter vatten, och låt koka under lock i ytterligare cirka 10 minuter. När du blandat ned pumpan i linserna, är det lagom att börja steka korvarna.
Tag därefter av locket, och låt vid behov ragun reducera några minuter.
Blanda ned parmesanosten precis innan serveringen.

Det känns nästan överflödigt att tillägga att barnen inte tilltalades av rätten i lika hög utsträckning som vi vuxna. De smakade pliktskyldigt, men höll sig därefter till sin pasta.

2 kommentarer:

  1. ...hmm... det får helt enkelt bli så att man får köpa hem lite pumpa... ; )
    /Janne

    SvaraRadera
  2. Gardenlife: Det tycker jag absolut du skall göra!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...