Den här grytan fick koka länge. Det tog två dagar innan den var klar. Jag skall strax förklara hur jag gick till väga. Låt mig bara först uttrycka hur nöjd jag blev när min man fiskade fram en mer än halvfull flaska portvin ur det utrymme som vi, lite burdust, kallar för spritskåpet.
Denna flaska har öppnats och sedan blivit stående - alldeles för länge. Portvinet var inte lämpligt att dricka, men fungerade givetvis hur bra som helst att använda i en mustig köttgryta.
Här kändes det rätt med smaker såsom rökt sidfläsk, generöst med schalottenlökar och inte minst palsternackor i stor mängd. Dessa ingredienser fann varandra så fint i grytan, och kompletterade varandra just på det sätt som jag önskade och hoppades. Portvinskokt oxlägg med rökt
sidfläsk, schalottenlök och
palsternackor
Dag 1:
drygt 1 kg oxlägg
vetemjöl att pudra över köttet
olivolja till stekning
drygt 150 gram rökt sidfläsk, fint tärnat
12 schalottenlökar, skalade
500 gram späda palsternackor, skalade
3 vitlöksklyftor, rivna
5 dl portvinHetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Pudra oxläggen med vetemjöl, och bryn den på båda sidor. För över till en rymlig, emaljerad stekgryta.
Stek den tärnade sidfläsket på hög temperatur. Häll av överflödigt fett, och för över fläsket till stekgrytan. Riv över vitlök. Häll över portvinet.
Drag den sedan från värmen, och låt grytan svalna. För över oxläggen till ett separat kärl, och schalottenlök och palsternackor till ett annat. Häll därefter över grytans vätska i en skål.
Detta lät jag stå över natten i kylskåp.Dag 2:
2,5 dl rödvin
2 rejäla kvistar rosmarin
1 kalvbuljongtärning
1 msk vetemjölTag nu bort fettlagret som täcker den geléartade vätskan från köttgrytan. Vispa ut gelén i rödvinet i stekgrytan. Lägg ned rosmarinen och oxläggen, täck med lock och lkåt det koka upp. Läggen skall nu få koka på medelvärme i någon timme, tills köttet tydliogt lossnar från benen. Tag då bort benen, och även eventuellt fett som lätt lossnar. Tag upp oxläggen ur vätskan Sila vätskan, och red den därefter genom att pudra över vetemjölet under omrörning. Småkoka en stund, och kontrollera att konsistensen känns bra.
Lägg ned köttet igen, tillsammans med de sparade palsternackorna och schalottenlökarna, och låt dem bli varma. När vi slutligen avnjöt gryträtten, serverade vi pasta till barnen. Mannen och jag smorde i stället kråset med brysselkål, som fått en improviserad dressing. Ytterligare ett sätt att avnjuta denna härliga kålsort - och så det möra köttet, och de smakrika palsternackorna därtill.
Det var nästan så att jag önskade att vi haft middagsgäster att imponera på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar