onsdag 12 november 2008

Getostdoftande rotfruktsgratäng


Jag ville laga en rotfruktgratäng som inte kändes alltför präktig. Inget som på minsta vis gav associationer till vegetarisk mat från 70-talet - om ni förstår vad jag menar. Sådana rätter tilltalar inte mig. Tanken på buljongkokt kålrot är inget som lockar munnen att vattnas.

I kväll blev det en fin liten gratäng på rödbetor, polkabetor, rotselleri och palsternacka. Jag lät en bit chévre smälta i gräddmjölk, och hällde över rotfrukterna. Tillagningstiden blev ganska lång, trots att jag skurit tunna skivor.
Ja, jag skar faktiskt för hand i kväll. Det var så lite som skulle skäras att det nästan kändes som extra jobb att plocka fram mandolinen.

Den här fina gratängen skulle passa ypperligt till en lammstek. Vi åt ugnsstekt kyckling till. Det fungerade alldeles utmärkt, det med.
Gratängen är lagom till två, riktigt hungriga vuxna.

Getostdoftande rotfruktsgratäng
400 gram skalade, tunnt skivade rödbetor,
polkabetor, rotselleri och palsternacka
smör till ugnsformen
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
125 gram chévre
flingsalt

Lägg de tunna rotfruktsskivorna omlott i en smord ugnsform. Jag lade rödbetor nederst, rotselleri ovanpå dem, polkabetor i tredje lagret och avslutningsvis palsternackor. Jag smälte osten i gräddmjölken i en kastrull, och hällde detta över rotfrukterna.
Gratängen tillagades i 200 graders ugnsvärme i uppemot en timma.

2 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Tack för din blogg och ditt bloggande! Jag hittade den häromdan och har nu länkat till den i ett litet inspirationsinlägg.
  Bara så du vet ;)

  Hälsningar
  Maria

  SvaraRadera
 2. Familjen Eriksson: Tack skall du ha! Jag bir så glad och smickrad. Har varit inne hos dig i all hast, men är ju på resande fot och på lånad dator...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...