tisdag 4 november 2008

Nostalgi:Fisksoppa


Vad är det för nostalgiskt med fisksoppa? Jo, nostalgin dyker upp då jag låter tankarna vandra tillbaka till en kampanj som jag tror Arla körde på 80-talet. Jag vill minnas att de gav ut en bok, eller om det möjligtvis var ett häfte, som hette något i stil med Soupe Cuisine. Syftet måste rimligen ha varit att få svenskarna att äta mer soppa.
Boken var upplagd enligt det gamla, klassiska temat med soppor från olika länder. Framsidan pryddes, vill jag minnas, av en bild på just denna soppa.
Jag hade precis börjat försöka mig på att laga mat helt på egen hand, och den franska fisksoppan som förekom i boken framstod för mig som oerhört exotisk och samtidigt mycket sofistikerad. När jag inhandlade ingredienserna till soppan, kom jag för första gången i kontakt med färsk fänkål. Innan dess hade detta för mig enbart varit en brödkrydda.

Jag minns givetvis inte exakt hur receptet löd, men det rörde sig om en variant av den klassisk fisksoppa med grönsaker, tomat, vitt vin och saffran.
Just i kväll blev det en fisksoppa utan saffran, med tydlig tomatkaraktär. Buljongen blev fyllig men ändå rund av vispgrädden. Jag föredrar verkligen att ha i en mindre mängd av vispgrädde jämfört med att ha i större mängd av någon lättare produkt. Det blir en annan, och i mitt tycke, godare smak.

Det är i sanning en konst att inte koka sönder ingredienserna. Grönsakerna skall vara lättkokta, och fisken fortfarande spänstig. Ingen blir glad av en soppa där grönsakerna är mjuka och fisken nästintill kokat sönder i småbitar.
Eftersom vi hade en påse med skalade, frysta räkor som rasslade i frysen, valde jag att hälla sådana i soppan mot slutet av tillagningen. Räkor skall ju aldrig koka, då blir de sega.

Enkel fisksoppa
400 gr fryst sejfilé
400 gr fryst laxfilé
2 vitlöksklyftor, rivna
2 morötter, skurna i medelgrova stavar
1 röd paprika, skuren i större bitar
1 litet stånd fänkål, skuret i medeltunna bitar
1 tsk paprikapulver
2 msk citronsaft
1 liten purjolök, skuren i stavar
1 dl vitt vin
1 burk Mutti plommontomater
2 fiskbuljongtärningar
1 dl vispgrädde
2 msk Touch of Taste hummerfond
3 dl frysta, skalade räkor
salt och vitpeppar

Hetta upp olivolja i en rymlig emaljerad stekgryta eller en kastrull. Fräs vitlöken på låg värme helt kort. Tillsätt morötter, paprika, fänkål och paprikapulver. Låt grönsakerna fräsa på medelvärme i fem minuter.
Dela under tiden plommontomaterna i mindre bitar. Häll sedan i dem tillsammans med fiskbuljongtärningarna. Tillsätt vinet, hummerfonden och citronsaften, och täck sedan grönsakerna med vatten. Öka på värmen och låt grönsakerna koka under lock i åtminstone 20 minuter. Dela under tiden fisken i lite större bitar, ungefär fem centimeter i diameter. Tag locket av grytan. Lägg i purjostavarna och fiskbitarna.
Salta och peppra på efter smak. Lägg på locket igen, och öka värmen en aning så att det kokar upp igen. Sänk värmen så fort det kokat upp, och låt fisken sjuda tills den verkar genomkokt.
Tillsätt räkorna och vispgrädden och vänd försiktigt i grytan så att ingredienserna blandar sig. Stäng av värmen, lägg på locket igen och låt soppan stå några minuter, så att räkorna blir varma.

Detta blir en riktigt god, vardaglig fisksoppa. Till barnen kokade jag några potatisar, vilket innebär att det för deras del blev mer av en fiskgryta. Även för en vuxen hade pressad potatis varit ett tänkbart tillbehör, alternativt lite gott bröd. Just i kväll var vi fullkomligt nöjda med enbart den goda soppan
Jag är uppenbarligen inte den enda som minns den ovan nämnda boken. Fröken Dill skriver att den heter Mejeriernas soppbok. Kan det stämma? Nu känner jag att jag måste söka vidare. Kanske jag skall bege mig till närmaste bibliotek för att se om jag kan leta reda på den för hemlån.

7 kommentarer:

 1. Tror att jag har en kopierad variant av soupe cuisine. Får kolla om det stämmer när du kommer hit. Uppkopierad eller inte- inspirerande var den!

  SvaraRadera
 2. Mmm, fisksoppa är bland det bästa jag vet!

  SvaraRadera
 3. AnnaKarin: Det skall jag absolut kolla!

  Fruktsallad: Ja, det är verkligen gott. Längesedan vi åty det, dessutom.

  SvaraRadera
 4. Jag tror jag har häftet du skriver om ;-)

  http://roslagsmat.blogspot.com/2008/11/efterfrgat-sopphfte.html

  SvaraRadera
 5. Zelca: Ja, det är absolut den broshyren. Vad kul!

  SvaraRadera
 6. Jag har boken. Köpte den på någon bokrea för ett antal år sedan när jag tröttade på lösa broschyrer. Den heter "Soppbok" och är tryckt 2001. ISBN 91-7486-351-7. Det första utgåvan kom 1989.
  Jag tycker fortfarande recepten håller. Och i de flesta recepten är inte alls så mycket grädde. Dessutom är det lätt att byta ut grädden mot mjölk... Vår favorit är den ryska laxsoppan som hela släkten älskar.

  SvaraRadera
 7. Nika: Då skall jag definitivt låna den boken, nu har jag kollat upp att den finns på biblioteket. Tack för tipset!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...