fredag 7 november 2008

Savojkålssoppa med frikadeller


Jag har väl nämnt att jag är väldigt förtjust i kål? En av de absolut godaste rätterna på kål är i mitt tycke kålsoppa med frikadeller.
I ett tidigare inlägg har jag berättat om sopplaget vi har på min arbetsplats. En arbetskamrat, C, har ofta lagat kålsoppa med frikadeller när det varit hennes tur att stå vid spisen. Vid ett tillfälle var jag borta från jobbet just den dag hon hade soppa. Den underbara kvinnan tog då undan av soppan, och sparade till mig. Där fick hon en stor guldstjärna. Jag blev så glatt överraskad dagen därpå, då jag slapp besvikelsen av att ha missat en god måltid - och i stället fick en oväntad, delikat lunch.

Den här hösten har savojkål blivit en klar favorit hos mig. Den passade så bra att göra kålpudding på, och den har varit lika god i våra soppor som vi njöt av under oktober. Det känns ganska logiskt att den skulle göra sig bra även i detta sammanhang. Dessutom är den rent visuellt så mycket mer tilltalande än vitkålen.

Efter måndagens erfarenhet med blandfärsen jag köpte, insåg jag att den passar alldeles utmärkt till just frikadeller.
Tidigare har vi oftast gjort dem på fläskfärs. Blandfärsen jag köpte håller samma fetthalt som fläskfärs brukar ha, och om man skall koka frikadeller tycker jag att en lite fetare färs fungerar bäst. Mycket av fettet kokar bort i buljongen, men fettet ger samtidigt saftiga frikadeller. För att förtydliga, så kokar jag alltså inte frikadellerna i själva kålsoppan, utan i en separat kastrull. Jag tycker det blir godare så.

Savojkålsoppa med frikadeller
drygt 500 gram savojkål, mycket finskuren
3 hönsbuljongtärningar
vitpeppar efter smak

knappt 500 gram blandfärs
1 ägg
salt och vitpeppar
2 kalvbuljongtärningar

Häll den finskurna kålen i en gryta. Häll på vatten så att det täcker kålen ordentligt. Tillsätt buljongtärningarna och en gnutta vitpeppar, och låt kålen koka upp. Kålen skall därefter koka i uppemot en halvtimma, för att bli riktigt mjuk.
Under tiden tillagas frikadellerna genom att ägget blandas väl med blandfärsen och kryddas med salt och vitpeppar. Jag rullade 26 frikadeller av det knappa halvkilot färs jag använde. Dessa kokade jag i tre omgångar i kalvbuljong. När de flöt upp till ytan i kastrullen, förde jag över dem till kålsoppan med hjälp av en hålslev.


Det här är verkligen enkel, billig och säsongsbetonad mat. Eftersom jag verkligen älskar husmanskost blir jag nästintill barnsligt glad av en sådan här middag.
Denna goda soppa var verkligen helt rätt till middag - vi hade en riktigt råkall torsdagkväll här i Stockholm.

4 kommentarer:

 1. Det där lät jättegott! Jag brukar koka "Österrikisk kålsoppa" - den har nog inte så mycket med Österrike att göra utan heter så i mammas nötta exemplar av "Gröna kokboken" - med vitkål, korv, kummin, tomatpuré, det är gott det med. Måste testas!

  SvaraRadera
 2. Zelca: "Österrikisk kålsoppa" låter ju hur gott som helst! Nu bleb jag inspirerad till att hitta på någon god soppa med korv...

  SvaraRadera
 3. Detta recept måste jag bara nalla :)

  SvaraRadera
 4. Lotta: Varsågod och nalla på du bara...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...