söndag 9 november 2008

Warning - adult content: Glass med punschmarinerade sultanarussin

Facile punsch är fantastiskt god. Den är inte lika sötsliskig som annan punch. Tillsammans med Kung Markatas ekologiska sultanarussin blev den en fin, vuxen smaksättning på fredagens glass.
Det är bäst att blötlägga russinen i punchen redan dagen innan. Jag var inte ute i god tid. Därför fick russinen bara suga åt sig pusnch i ett par timmar. Trots detta blev smaken mycket god.

Facile punch förtjänar ett par extra rader omnämning. Det är enligt mig den absolut godaste punsch som finns. Särskilt fin är den i sällskap av stilton och pepparkakor. Ja, Facile har helt klart egenskaper som påminner om dem man finner hos glögg. Det var så jag en gång i tiden först smakade på den; det var min man som bjöd.
Den har så klart en mycket påtaglig sötma, men den är inte kvalmigt, jolmigt söt. Och den är väldigt bra kompis med grädde, eller som i det här fallet gräddvaniljglass.
Om man nu inte har lust eller intresse att stå och laga sin egen punschrussinglass, så finns det en alldeles utmärkt lösning. Det funkar hur bra som helst att i all enkelhet hälla en skvätt Facile över vaniljglassen. Avnjut gärna med en kopp starkt kaffe.

Precis som i receptet på Vaniljglass med jordgubbsrippel (det barntillåtna fredagsalternativet), så publicerar jag receptet på en hel sats glass.

Vaniljglass med punschmarinerade sultanarussin
Glasskräm:
3 dl grädde
4 dl mjölk
6 äggulor
2 dl råsocker
2 krm ekologiskt vaniljpulver

Hetta upp grädde, mjölk och vaniljpulver i en kastrull. Vispa under tiden äggulorna och råsockret tjockt och pösigt. Vispa sedan ned gräddmjölken i äggvispet. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, och hetta upp under vaksam omrörning. Låt glasskrämen svalna till exempelvis i vattenbad i diskhon. Kyl ned den ytterligare i kylskåpet, gärna över natten. Man kan om man vill även ställa in den i frysen i 20-30 minuter innan den skall hällas i glassmaskinen, för att den skall vara riktigt kall.

Punschmarinerade sultanarussin:
1 dl ekologiska sultanarussin från Kung Markatta
4 msk Facile punsch
1 msk glukos

Värm punchen försiktigt så att den blir ljummen. Lös glukosen i punschen, och häll sedan i russinen. Blanda väl, och låt skålen stå mörkt i rumstemperatur i upp till ett dygn.
Häll glassmassan i en låda som fått stå i frysen och bli riktigt kall. Blanda försiktigt ned punschrussinen i glassen.
Låt glassen stå ett par timmar i frysen, innan du serverar den.

4 kommentarer:

 1. Du Annika... det här är något min mamma kommer dregla över. Tack! Nu vet jag vad jag ska göra till julafton (iaf till den äldre skaran).

  SvaraRadera
 2. Rebecca: Kul! Ja, det var väldigt gott. Borde definitivt passa en äldre skara...

  SvaraRadera
 3. Åh vad god glassen lät, jag får ta och släpa fram glassmaskinen ur klädkammaren.

  SvaraRadera
 4. Zelcs: Klart du skall plocka fram glassmaskinen, det är en av kökets viktigaste utensilier ;)!
  Har man väl vant sig vid hemgjord glass, så vill man inte ha något annat.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...