lördag 15 november 2008

Vår pizza med räkor, ruccola och
min mans specialsås


Det här var vad som serverades chez nous förra lördagen. Som barn var jag lika hänfört förtjust i pizza som alla andra. Då var det dessutom fortfarande festligt, ja, nästan lite lyxigt att gå till en pizzaresturang och äta.
I vuxen ålder har pizza inte varit något jag regelbundet konsumerat. Inte ens under ungdomens bakfylledagar var pizza mitt självklara val. Min man har emellertid utförligare kunskaper i ämnet, som han delat med sig av.

Min man kommer från trakterna kring Kungsbacka, i norra Halland. Där finns, eller fanns det åtminstone, en specialsås som serverades till pizzan på alla pizzerior i stan.
Första gången jag hörde talas om detta så tyckte jag det lät minst sagt befängt. En kall, gräddfilsbaserad sås på pizza? Varför?
Det verkar som att det finns en oerhört rik flora av lokala pizzavarianter. Både vad gäller själva pizzorna, deras utformning och fyllning, men också med avseende på vilka såser eller andra röror som serveras till.
Jag kan ge två exempel, som min man stött på under sina ofrivilliga besök på pizzerior runtom i landet. Om man reser i tjänsten finns det inte alltid så mycket kul att välja mellan när det är dags för middag.
Först har vi nedslag i Hagfors: kebabrullepizza. En standardpizza, vilken som helst, rullas ihop och serveras i papperspåse. Skall inte blandas ihop med vanlig kebabpizza.
Nedslag Vänersborg: halvinbakad pizza. Pizzans fyra hörn (om man kan kalla dem så, på något som till formen är runt) viks in, och nyps ihop så att pizzan blir kvadratisk; ja, eller i vart fall rektangulär. Pizzadegen bildar alltså en grund pool. I mitten av den simmar fyllningen.

Jag skall avslutningsvis ge er ett smakprov från vårt östra grannland, Finland. Där, mitt i de mörka skogarna kring Jyveskylä, fanns pizza gjord på finskt, mörkt, syrligt svartbröd. Det harmonierade inte så fint med tomatsås och basilika, om man säger så.

Pizza med räkor, ruccola och min mans specialsås
Pizzadeg:
50 gram jäst
2 tsk salt
0,5 dl olivolja
6 dl ljummet vatten
800 gr vetemjöl

Lös jästen i vattnet och blanda i det övriga på sedvanligt vis. Låt degkrokarna jobba i degen i ett par minuter. Strö över lite mjöl, lägg över en bakduk. Jäs i 45 minuter.
Fös sedan ut degen på mjölat bakbord. Denna deg räcker till tre stora pizzor. Vi gjorde bara en pizza med just räkor och ruccola.
Bred på Mutti tomatsås för pizzor. Den är lika god som den man gör själv - det garanterar jag, och jag är mycket kräsen. Strö över riven mozzarella. Vi beräknade 500 gram till tre stora pizzor.
Grädda pizzan, till exempel i varmluftsugn på 250 grader. När den är klar strör du över generöst med ruccola och räkor. Vi beräknar 1 kg frysta räkor (med skalet på).
Därefter ringlar du över specialsåsen.

Min mans pizzasås
2,5 dl gräddfil
1 liten vitlöksklyfta, riven
1 tsk flytande honung
1 msk rödvinsvinäger
flingsalt

Blanda samman alla ingredienser, och låt såsen stå och dra sig i kylskåpet någon timma innan den skall serveras.


8 kommentarer:

  1. mmm..specialsåsen finns fortfarand ekvar här i Kungsbacka..och jag kan knappt äta pizza utan den. Tom A. (lillan alltså) skall ha såsen på...Kan rekommendera denna utsökta pizzan av annika. Den är supergod samtidigt som den är "lätt" att äta. :-)

    SvaraRadera
  2. Sara: Tack snälla! Såsen är ju verkligen något i särklass. Fast våra barn är så konservativa, de vill inte smaka vi får ha den för oss själva!

    SvaraRadera
  3. Låter supergott alltihop det blir en ny pizzataste nästa gång vi har det till middag. Måste få fråga vart hittar man MUTTI produkterna, försöker hitta en lista över butiker som säljer detta märke men går bet. Har heller aldrig sprungit på det men när du skriver om produkterna så vattnas det i munnen:):) Här har jag hittat en ny favoritblogg det är ett som är säkert.
    Ha en bra dag!
    Anne

    SvaraRadera
  4. Anne: Välkommen hit, och tack för dina fina komplimanger!
    Jag köper Mutti på t ex City Gross i Kungens Kurva, men ICA Kvantun i Sickla har bredast sortiment.
    Vi har viss fluktuerande tillgång på vår lokala ICA Bea i Svedmyra.

    Mina tips är ju så klart bara till nytta om du skulle råka bo i södra Stockholmstrakten...

    SvaraRadera
  5. Tack för tipset om pizzasåsen. Jag handlade en burk på Ica i Globen igår. Har inte hunnit testa än, men det låter smart för det är ju ändå en del pyssel att göra hemlagad pizza. Muttis produkter brukar vara väldigt bra. Väl värda den extra pengen.

    Många hälsnnigar från Fröken Dill

    SvaraRadera
  6. Fröken Dill: Hej! Kul att se dig här. Jag har lite dåliga erfarenheter av ICA Globen, men kanske borde ta och gå dit och kolla deras konservsortiment igen..

    SvaraRadera
  7. Din mans specialsås låter suspekt,
    innehåller den mycket äggviteämnen?
    Är den salt? Snabb att tillaga?

    SvaraRadera
  8. Anonym: Den går snabbt att fixa - det räcker med några drag med vispen.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...