måndag 3 november 2008

Söndagskoma: Man tager vad man haver


Söndagskoma inträffar på grund av att lördagen varit full av aktiviteter. I går tilldrog sig följande:

Som den vana matlagare jag är, plockade jag redan på morgonen fram fläskkotletter ur frysen.
Därefter rann dagen bara iväg. Plötsligt var klockan över fem, och det var dags att bestämma vad jag skulle göra med kotletterna - och inte minst vad jag skulle servera till dem.
Det är då vi kommer fram till själva punkten man tager vad man haver. Vad hade vi hemma? Fanns det över huvud taget någon klar idé i mitt huvud när jag tog ut kotletterna ur kylskåpet? Svaret på första frågan är: en hel del. Vi har alltid en hel del hemma. Svaret på den andra frågan är: nej. Jag hade inte någon klar idé om vad vi skulle äta, när jag tog ut kotletterna.

Emellertid började det klarna lite.
Jag började med att sätta på ugnen på 200 grader grill. Min tanke var att grilla ett par röda paprikor. Sedan blandade var det dags att marinera de fem kotletterna:

3 msk olivolja
2 stora vitlöksklyftor, rivna
en rejäl näve färsk timjan, hackad

Jag blandade ingredienserna i en påse, lade ned kotletterna, och såg till att de täcktes ordentligt runtom. Så fick de ligga tills det var dags att steka dem. en knapp halvtimma senare. Därefter satte jag på en gräddig tomatsås. Medan tomatsåsen skötte sig själv, och paprikorna stod i ugnen, hettade jag upp grillpannan. Innan jag gav mig på kotletterna, skulle jag grilla min squash:

1 squash, skuren i tunna skivor
olivolja
flingsalt

Jag penslade squashskivorna med olivolja. När grillpannan var så het att det knappt gick att hålla handen fem centimeter över den, sänkte jag värmen och lade på squashen. Jag grillade skivorna ett par minuter på varje sida, saltade dem med flingsalt, och lade över dem i en skål allt eftersom de blev klara. Därefter var det dags att grilla kotletterna.
Vid den tidpunkten vidtog jag förberedelserna för att koka pastan. Till dagens måltid valde jag tortiglioni

Tjugo minuter senare var det dags att sätta sig till bords.

Det är bara att erkänna - det går inte alltid att vara lika inspirerad i köket. Då är det skönt att kunna förlita sig på att vissa kombinationer alltid fungerar.
Det finns en punkt där jag vägrar kompromissa.
Inte en dag utan en god middag.
Det behöver inte vara komplicerat eller märkvärdigt - men det skal vara vällagat.

3 kommentarer:

 1. Inte en dag utan en god middag låter som ett ypperligt motto! Det ska jag lägga till bland mina mattankar.

  Jag lever efter:

  Även om vi varje kväll äter en god middag tillsammans är det aldrig samma middag och aldrig samma kväll

  SvaraRadera
 2. Låter som ett bra motto-jag satte ett mål när jag började efter semestern att jag ska laga alla matlådor själv och det har jag hållit sedan dess (slutet på augusti) Det känns jättebra.

  SvaraRadera
 3. Ingela: Det var en ovanligt fin formulering. Den skall jag komma ihåg.

  Crimsonanna: Bra gjort! I längden finns det inget som slår en bra matlåda. UNder min senaste jobb-sejour var jag trött och gravid och överkonsumerade Dafgård, när resterna inte räckte till. Fy f, säger jag bara. Aldrig mer!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...