fredag 28 november 2008

Provencalska morötter


Jag kan bara beklaga att jag i stundens hetta missade att fota dessa delikata morötter separat, men ni ser dem ändå, på bilden tillsammans med Coq au Riesling.
Dessa morötter har en egen plats i min privata matmytologi. Jag åt dem första gången hemma hos Charlette och Maurice och deras tre barn i byn Roquebrune-sur-Argens i Provence. Där tillbringade jag och en klasskamrat några varma veckor i juni, sommaren 1990.
Familjen hade ett fantastiskt hus på landet utanför nämnda by. De odlade mängder av grönsaker, och hade även många fruktträd. Jag vill minnas att de till stor utsträckning var självförsörjande på grönsaker. Maten Charlette lagade var fantastiskt god, och dessa morötter förekom ofta.
Familjen var mycket road av mitt redan då stora matintresse. De tog med oss på marknader, och jag köpte på mig såväl kryddor som torkade baljväxter.
Jag kan tudligt se deras fantastiska matkällare framför mig. Hur skulle jag kunna glömma den? Den var ett rum i suterängplanet, bakom garaget och sommarköket. Där var golvet täckt av grovt grus, och på hyllorna trängdes vinflaskor, och pallar med basvaror såsom mjölk med lång hållbarhet. Dessutom var detta hem för familjens egna konserver. De tillagade sin egen skörd av bland annat tomater och bönor i tryckkokare. Dessa delikata grönsaker förpackades sedan i stora konservburkar av glas, vilka radades upp på hyllorna i denna avundsvärda matkällare.
Ville man ha kryddor, som till exempel lagerblad, var det bara att traska ut i den närbelägna skogen och bryta sig en kvist. Denna skog gick dock inte att traska ut i hur som helst av gästerna från la Suéde. Samma morgon som vi skulle åka hem, kom Maurice från skogen och hade brutit en rejäl lagerkvist åt mig. Smaken på dessa lagerblad var fantastisk. Jag har aldrig känts någotn i närheten av den, vare sig förr eller senare.
Om man vill, kan man låta ett lagerblad koka med morötterna.

Provencalska morötter
3 stora morötter, skurna i korta, grova stavar
2,5 krossade vitlöksklyftor
(1 lagerblad)
0,5 vitlöksklyfta, riven
2 msk grovhackad bladpersilja
0,5 msk smör
flingsalt

Förväll morötterna tillsammans med de krossade vitlöksklyftorna i lättsaltat vatten tills de har mjuknat, men fortfarande har tydlig spänst kvar. Lägg under tiden smör, fingsalt, bladpersilja och riven vitlök o en skål.
Häll av vattnet från morötterna, släng ned dem i skåplen och blanda väl. Avnjut till nästan vilken mat som helst. Eller njut bara som de är.

Det var alldeles för klängesedan jag åt detta, och jag begriper verkligen inte varför. Det är bara att vara tacksam över att ha återupptäckt denna geniala kombination.

2 kommentarer:

  1. men vad gör du med de krossade vitlökarna?

    SvaraRadera
  2. Anonym: De skall förvällas med morötterna. Korrar genast detta.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...