torsdag 27 november 2008
Brysselkål i ny dress
Jag har mer än en gång nämnt att jag älskar kål. Därför vill jag få även dem som är skeptiska till kål att ändra åsikt. Tidigare i höstas delade jag med mig av vårt bästa sätt att tillreda brysselkål. När vi skulle äta den portvinskokta oxläggen, kom jag på denna, nya variant.
Dressingen, eller marinaden, har klart släktskap med den tidigare nämnda varianten. Att använda citronskal som smaksättare passade brysselkålen som hand i handske. Vare sig du redan är fräls kålälskare eller ej, så bör du absolut pröva detta. Jag kan livligt föreställa mig hur fint det skulle smaka tillsammans med ugnsstekt kyckling, eller varför inte med en vitlök- och rosmarindoftande lammstek? Ny dressing till brysselkål
1,5 msk olivolja av en smakrik sort
1,5 msk vit balsamvinäger
1 liten vitlöksklyfta, riven
0,5 tsk rivet citronskal
flingsalt och svartpepparMängden dressing är lämplig till 500 gram brysselkål. Förväll kålen i lättsaltat vatten. Smaken är olika - vissa vill ha lite stuns i kålen, själv vill jag ha den välkokt. Häll av vattnet, för över den till en skål och blanda genast med dressingen. Andas in den fantastiska, nästan lite stickande doften av vinäger, citron och vitlök - och njut.
Magnifikt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Listans på "smaskens-recept" att testa blir bara längre:)
SvaraRaderaDu har en award i min vanliga blogg. Kika in och läs mer
Brysselkål är gudomligt gott.
SvaraRaderaFick tyvärr inte så mycket av dem i köksträdgården i år. Inget bra kålår hos oss.
Ha en trevlig Första Advent!
CrimsonAnna: Jag uppskattar din uppskattning ;). Nu skyndar jag, lite sent, till din blogg!
SvaraRaderaMimmi: Verkar som att ni fått så bra skörd av annat - ni får väl trösta er med det.
Ha en trevlig Första Advent ni också!