lördag 22 november 2008

Hallonglass


Den här glassen blev helt otrolig. Färgen i sig blev nästan artificiellt rosa. Smaken var som ett koncentrat av sommar. Ändå kändes den inte fel, trots att vi befinner oss i mörkaste november.
Glassens krämiga, mättade bärighet blir inte bara en plågsam påminnelse om en svunnen sommar. Den fungerar snarare som tröst.
En mycket delikat sådan.

Nu är ju det här inte det första glassreceptet jag publicerar här på bloggen. Det är faktiskt det elfte glassreceptet i samlingen.
När jag gör glass på frukt eller bär kokar jag alltid ihop fem med socker, så att de blir ordentligt tillagade. Jag tycker glassen smakar mer då, än om jag använder färska frukter och bär. Glassen har en tendens att bli isig om man inte kokar frukt och bär med socker (eller låter dem marinera i sockerlag). Därefter passerar eller purear jag bären eller frukten. Jag tycker att detta ger bäst resultat.
Precis som björnbär så har hallon många kärnor. Därför gjorde jag coulis på hallonsylten, med samma tillvägagångssätt som med björnbärsglassen.

Hallonglass
Glassmet:
4 dl grädde
3 dl standardmjölk
2 krm ekologiskt vaniljpulver
5 äggulor
2 dl råsocker

Hetta upp grädde, mjölk och vaniljpulver i en kastrull. Vispa under tiden äggulorna och sockret till fast skum. Häll under omrörning den heta gräddmjölken över äggvispet. Häll därefter tillbaka alltsamman i kastrullen, och hetta återigen upp smeten, under trägen omrörning. Häll sedan tillbaka smeten i bunken.
Låt svalna, och ställ sedan in den i kylskåpet. Smeten mår bra av att stå och svälla över natten. Det är inte heller fel att ställa in den i frysen i 20 minuter innan den skall köras i glassmaskinen.

Halloncoulis:
500 gr frysta hallon
1 dl råsocker

Häll ingredienserna i en kastrull, och låt dem långsamt koka upp på låg värme. Bären får sedan koka ihop på medelvärme i 20 minuter. Resultatet blir en ganska lös sylt.
Denna sylt mixas lätt med stavmixer. Därefter trycker du sylten genom en sil, med hjälp av en sked. Alla kärnor skall bort - fuska inte. Den släta, vackra bärmassan som blir resultatet av dessa ansträngningar skall kylas ned ordentligt.
Först i kylskåp, därefter i likhet med glassmeten helst en stund i frysen.
Blanda glassmet och bärcoulis noggrant. Kör i glassmaskin, och skopa därefter ned glassen i en låda som fått stå i kylen och bli iskall. Låt glassen stå i frysen ett par timmar.

Man bör med andra ord ha lite framförhållning. Det har jag mycket sällan nu för tiden, känns det som. Men det blev trots det en fantastisk glass.

7 kommentarer:

 1. Härligt med smaka av Hallon och sommarminnen så här i Novembermörkret.
  Har du egna hallon att tillgå?

  SvaraRadera
 2. Hej hej! Gud vad roligt att du hittat till oss! Roligt när man hittar andra matbloggar också! Du har ju en massa fina recept! Älskar att ha min syster vid min sida i bloggandet! :D

  SvaraRadera
 3. glassen ser verkligen helt underbar ut! len, krämig och fint rosa :D

  SvaraRadera
 4. Mimmismat: jag önskar verkligen jag haft egna skogshallon att tillgå, men icke...
  Det fick bli från ICA i stället.

  Caroline: Tack och Välkommen hit! Ja, det är verkligen kul att läsa andra matbloggar. Jag börjar bli lite enkjelspårig, märker jag...

  Carolina: Ja, glassen var både god, snygg och fin i konsistensen. En riktig lyckoträff.
  Välkommen hit, förresten!

  SvaraRadera
 5. Oj så snyggt! Den där glassen måste jag prova!

  SvaraRadera
 6. Det är helt sjukt gott med egen hemgjord glass! :)

  SvaraRadera
 7. Kryddburken: Tack! Ja, det blev en otrolig färg - och det helt naturligt, dessutom, vilket ju gör det hela extra trevligt.

  Unga morsan: Välkommen hit, tror inte jag "sett" dig här tidigare!Hemmagjord glass är bäst! Numer gör jag glass varje fredag. Vi har i stort set helt slutat att köpa glass. jag har blivit lite knäckt av vad glass kan innehålla för konstigheter.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...