söndag 23 november 2008

Trötta mammans tröstfärssås


I fredags gick luften ur mig.

Jag hade ganska högtflygande planer med avseende på vad för middagsmat jag planerat. Tack och lov insåg jag i tid att jag helt enkelt inte var tillräckligt vaken för att kunna koncentrera mig i den utsträckning som behövdes.
Ungefär samtidigt som denna insikt drabbade mig, kom jag ihåg att det låg nötfärs i frysen. Färsen skulle ursprungligen ha hamnat i piroger, och det var hög tid att tillaga den.
Eftersom tiden var knapp, fick det bli en köttfärssås av det lite snabbare slaget. Inte läge för att låta såsen stå och småputtra och mulla till sig i timtal.
Denna sås har en ton av barndomens köttfärssås, den som kryddades med tomatpuré och rundades av med vispgrädde. Såsen fick smaksattes med såväl vitlök och silverlök; champinjoner, muskot och timjan. Jag blev så glatt överraskad, då barnen inte märkte av champinjonerna jag gömt i kycklingfärsen som pirogfyllningen i onsdags bestod av. Därför upprepade jag framgåmgsrikt samma metod med köttfärssåsen. Timjan är något av en favoritkrydda, och en vanligt förekommande ingrediens i maten jag lagar.

Till och med valet av pasta gick i tröstmatens tecken - de små skruvarna girandole torsades som inte bara är makalöst goda, utan även har en koktid på endast sex minuter. När framförhållningen sviktar, kan en sådan liten detalj vara oerhört betydelsefull.
Perfekt tröstmat en fredagskväll när husmodern i fråga hade kunnat somna ståendes vid spisen, med stekspaden i högsta hugg.

Trötta mammans tröstfärssås
1 silverlök, finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
3 dl mycket finhackade champinjoner
olivolja till stekning
knappt 500 gram nötfärs
1 kalvbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 krm finriven muskot
1 tsk kinesiskt soja
salt och vitpeppar efter smak
1 msk färsk timjan + lite extra till serveringen

riktligt med finriven parmesanost

Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Fräs silverlök, vitlök och champinjoner. Lägg i färsen, och finfördela den med hjälp av en gaffel samtidigt som den bryns. Häll på vitt vin, tomatpuré, muskot, soja och grädde.
Låt såsen puttra ihop ett par minuter. Tillsätt därefter timjan, och smaka av med salt och peppar. Stäng av spisplattan, och låt såsen stå kvar på eftervärme tills den skall serveras. Späd den vid behov med lite kokvatten från pastan.

Det märks att det är sent i november. Det är väl delvis därför som uften gått ur mig en aning. Jag skall försöka ta mig lite tid till återhämtning under den nästkommande veckan.
Kraftsamling inför advent.
Om jag inte postar lika frekvent som jag brukar, så vet ni vad det beror på.

3 kommentarer:

 1. Helt klart en sås i min smak! Jag brukar göra liknande, fast med skav istället för färs.
  Ett tips angående svampen: riv den på grova sidan på ett rivjärn. Det blir perfekt "osynlig" storlek.

  SvaraRadera
 2. Nu är jag här igen och kollar:)Köttfärsåsen ser verkligen god ut!Hoppas att du känner dig piggare?!
  kram nina

  SvaraRadera
 3. Rebecca: Det låter verkligen jättegott med skav. Det har jag funderat på att fylla piroger med dessutom, sedan jag frossade i sådana härom veckan.
  Tack för tipset - rivjärnet är en av mina bästa kompisar i köket, och det är alltid kul att hita "nya" användningsmöjligheter.

  Mina: hej! Det blev en riktigt smaskig sås. Och tackar som frågar, jag är betydligt piggare i dag.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...