onsdag 19 november 2008

Nostalgiska piroger


Min mycket matlagningsintresserade morbror R gick bort tidigare i höstas. Jag har en hel del rätter på min repertoar som minner om honom. Det var till exempel han som en gång i tiden introducerade dessa piroger för min mamma, och därigenom indirekt för mig.
Vi åt därefter med jämna mellanrum piroger med sallad till kvällsmat på fredagar. Under min uppväxt serverades två varianter, en med färsfyllning, och en med av keso som smaksatts med parmesanost och salami.

I dag beslöt jag mig emellertid för att fylla pirogerna med kycklingfärs som smaksatts med bacon, champinjoner och vitlök. Detta är inte bara en mycket god kombination, utan också ett kamoflage. Om mina barn inte vet att det är champinjoner i maten, äter de dem med god aptit. Jag har faktiskt full förståelse för att alla inte tilltalas av svampars konsistens. Det är inte det minsta besvärligt att finhacka champinjonerna, så att de diskret försvinner bland färs och baconbitarna.

Pirogdegen är otroligt lätt att arbeta med. Jag har inte ändrat något mer från min morbrors originalrecept än att jag i dag, på grund av att skafferiet var halvtomt, fick använda mig av till övervägande del rågsikt.
När det knipit har jag med framgång använt rågsikt både till att reda såser med och att laga såväl pannkaks-som våffelsmet av. Jag betraktade således inte det faktum att vetemjölet var slut som något större bekymmer.

Min morbror R's pirogdeg
15 gr jäst
75 gr smält smör
1,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 ägg
cirka 6 dl vetemjöl (360 gr)

1 uppvispat ägg till pensling

Smält smöret och blanda med ljummen mjölk och salt. Lös jästen i blandningen. Rör ned ägget. Arbeta sedan ned mjölet, gärna med degkrokar. resultatet blöir en ganska kompakt, smidig deg, som bildar en boll i bunken. Låt den jäsa övertäckt i 40 minuter.

Dela sedan degen i sexton delar. Forma delarna till bollar, och kavla ut dem till rundlar. Lägg en klick fyllning på varje rundel. Vik ihop den, och nyp eller gaffla ihop kanterna.
Det finns ju hur många typer av goda fyllningar som helst - endast fantasin sätter gränserna. Se bara till att fyllningen absolut inte är för riklig eller blöt, och att degen inte är för tunn. Det är lätt att fylla pirogerna för mycket, och då står man bara och svär framför ugnen medan man iakttar hur pirogerna exploderar - och man kan inget göra åt saken. Om fyllningen är för blöt, riskerar man att få läckande piroger. Inte kul det heller
Låt pirogerna jäsa i 20 minuter på plåt, och pensla dem därefter med uppvispat ägg.
Grädda på 200-225 graders ugnvärme i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Pirogfyllning med kycklingfärs,
bacon och champinjoner

cirka 400 gr kycklingfärs
1 pkt bacon, finskuret
1 silverlök, finhackad
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
2 dl mycket finhackade champinjoner
0,5 kycklingbuljongtärning
0,5 tsk fint smulad, torkad timjan
vitpeppar och flingsalt efter smak
0,5 dl vispgrädde

Börja med att lägga baconet i en kall gjutjärnsstekpanna. Hetta upp den, och låt baconet fräsa ordentligt på hög värme. Tillsätt silverlök, vitlök och champinjoner, och sänk värmen. Rör runt och stek några minuter. Lägg sedan i kycklingfärsen, och finfördela den med hjälp av en gaffel medan färsen blir försiktigt brynt. Smula över muljongtärning och timjan; krydda efter smak. Häll över vispgrädden och låt den koka in nästan helt. Drag stekpannan från plattan och låt fyllningen svalna.

Min kycklingfärsröra beräknades efter vad för ingredienser jag hade tillhands, och den var aningen för riklig för att rymmas i pirogerna. Men det som blev över var inte mer än att det förslog som en liten förrätt för den hungriga husmodern, medan pirogerna förbereddes. Ett par matskedar för mycket, vare sig ner eler mindre. Eller kanske alldeles lagom.

Nu återstår bara att komma på vad jag skall göra av nötfärsen jag tagit fram och tinat i kylskåpet, innan jag blev sugen på kycklingfärs när det nu råkade vara bra pris på sådan på lokala ICA.

2 kommentarer:

  1. Återigen ett mycket inspirerande recept. Det kan nog mycket väl bli piroger någon dag efter lön

    SvaraRadera
  2. CrimsonAnna: Kul att du gillar receptet! Jag har gjort många goda, vegetariska piroger förr om åren.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...