söndag 2 november 2008

Lyxfrukost: Hembakade bagels


Det står en stor, tjock bok i en av våra bokhyllor på landet, vid namn Culinaria USA. Den tillhör en serie böcker som kombinerar recept med geografi, historia, kuriosa och inte minst oerhört många vackra bilder. Vi har hittills bara prövat två recept ur denna bok, men båda har varit utmärkta. Ett av dessa recept är på dessa bagels.

Det är pinsamt att erkänna att man avstått från godsaker på grund av fördomar. Jag skall erkänna en sådan för mig pinsam, bagel-relaterad erfarenhet:

När jag var au pair i en fyrabarnsfamilj på Island under ett år på 90-talet, hade familjen alltid påsar fulla med bagels i frysen. Både den vanliga sorten, och en variant med russin och kanel. Familjen hade också en halvantik smörgåsgrill i sin ägo. Denna tingest såg ut som en sorts mini-spis, där man öppnade en lucka och lade in sina mackor på galler, för att antingen rosta eller snabbtina dem.
Låter inte detta helt fantastiskt? Jag hade kunnat käka varma bagels varje morgon om jag haft lust (läs: det minsta vett i skallen).
Låter jag inte som att det vore något allvarligt fel på mig, om jag erkänner att jag inte en enda gång under ett helt år så mycket som smakade på en endaste av alla dessa bagels? Jag tyckte att bagels var ett löjligt, amerikanskt påfund.

Obegripligt. Fördomsfullt. Rent ut sagt - korkat.
Jag kan säga att jag i efterhand tagit igen detta misstag med råge.

Detta är ett riktigt bra recept på bagels. Om man har tillgång till en hushållsassistent, så underlättar det givetvis. Baka gärna en dubbel sats, och frys in! Det är ju så gott med bagels till frukost.

Bagels
1 paket torrjäst
3 tsk farinsocker
3 3/4 ljummet vatten
1 msk salt
1 liter vetemjöl (600 gram)

majsgryn (polenta) till bakplåtarna

2 msk (malt)sirap
sesamfrön, vallmofrön eller flingsalt till garnering

Om du bakar kanel- och russinbagels:
0,5 dl farinsocker
1,5 dl russin
2 tsk kanel

Blanda jästen med en tesked farinsocker och det ljumma vattnet. Låt stå cirka 10 minuter, tills blandningen börjar bubbla.
Tag en rymlig bunke och blanda under tiden i de resterande två teskedarna farinsocker med hälften av mjölet och saltet. Rör ned det i degvätskan, och rör därefter ned resten av mjölet. Kör degen i matberedare eller med elvispens degkrokar på låg hastighet i fem minuter, tills den är smidig och elastisk. Låt degen jäsa övertäckt i en timme.

Tag upp degen på ett bakbord och dela den i åtta delar om du vill ha lite större bagels. (Dela den i tolv delar om du vill ha aningen mindre bagels; detta är den storlek vi brukar välja till varianten med kanel och russin i.) Forma varje degbit till en korv, och tryck ihop ändarna omlott, så att korven bildar en ring. Låt ringarna vila, och jäsa i cirka 10 minuter.

Koka upp vatten med sirapen i en rymlig kastrull. Lägg varje bagel i vattnet och kåt koka 30 sekunder på varje sida.
Strö generöst med majsgryn på bakplåtspapper på plåtar. Låt varje bagel rinna av på en kökshandduk, innan den placeras på plåten. Strö över sesamfrön, vallmofrön eller flingsalt.
Grädda dem i 250 grader i 10-15 minuter, eller tills de fått fin färg.

En bagel har så många vänner.

Lax och pepparrotsost.
Rökt kalkon och cream cheese?
Kanske salami och en lagrad ost?
Tonfiskröra är inte heller dumt.
Vad föredrar du själv för pålägg på en bagel?

9 kommentarer:

  1. Tack Annika, tack! Jag har inte bakat bagels på flera år, men ska definitivt ge mig på det snart. Det är ju verkligen såå gott.

    Själv föredrar jag nog cream cheese, rökt kalkon och en herrans massa fräscha grönsaker.

    SvaraRadera
  2. Rebecca: Varje gång jag bakar efter detta recept undrar jag varför jag inte gör det oftare! Det är verkligen något speciellt med bagels.

    SvaraRadera
  3. Åh jag fullkomligt älskar bagels!! :) Favoritpålägget på en färsk bagel är creamcheese och kalkon och på rostad så är ost och marmelad smarrigast! Mumsmums!

    SvaraRadera
  4. Jennie: Visst är det gott med bagels! Tur att det går att baka så lätt själv, eftersom de är så snordyra ute t ex på caféer!

    SvaraRadera
  5. Ser gott ut. Ser avancerat ut ;) Är de lika goda efter ett antal veckor i frysen?

    SvaraRadera
  6. Fredrik: De går hur bra som helst att frysa i upp till flera månader. Fast risken är såklart inte särskilt stor att de får ligga i frysen så länge...
    Dety är verkligen inte alls svårt att baka dem, det bara verkar så. Och det är ett suveränt sätt att impa på sådana som inte bakar själva!

    SvaraRadera
  7. Åååh, hjälp så gott! Cream cheese, rökt lax, svartpeppar och dill mmmm, eller pepparrotsfärskost med kalkon eller för att riktigt häda blt med tomat.
    Ska definitivt baka ikväll!

    SvaraRadera
  8. BLT med avokado menade jag. Förresten så har jag culinaria Italia som är jättebra!

    SvaraRadera
  9. Bagels kommer från Judarna och har från början inget med Amerika att göra..

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...