tisdag 8 december 2009

Pepparkaksbrownies med
saffranstryffel


Jag komponerade mitt alldeles egna recept på brownies förra hösten, och även om det säkerligen finns tusen recept på denna populära kaka, så är jag sällsynt nöjd med just min variant. Chokladkakor är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, förmodligen därför att det går tretton på dussinet av dem, varav åtminstone hälften inte brukar vara mycket att hänga i julgranen.

I mitt tycker finns det alldeles för många trista chokladkakor i omlopp. Det måste vara mycket choklad i en chokladkaka för att den ska fungera för mig.
Jag har blivit bjuden på alldeles för många bleksiktiga kakor i mina dagar; ni vet, den där sortens ljusbruna kladdkakor eller nästintill beige-bruna så kallade kärleksmums, som inte smakar ett dugg choklad; bara trist.
Utöver den höga chokladhalten, så krävs det en lätt sälta i kakan. Utan salt smakar chokladkakan bara fadd och platt.

Mina vänner A och M kan vittna om att jag vid ett restaurangbesök fann dessertens vackra chokladfudgekaka lida total brist på sälta. Som tur var fanns det saltkvarn på bordet, så det var bara att tillsätta det jag saknade. Kakan lyfte till nya höjder, och vännerna fick sig ett gott skratt.

Det här är ett rent experiment, vill jag säga. Det känns nästan lite för mycket att smaksätta en brownie med pepparkakskryddor, och dessutom smeta saffranstryffel ovanpå. Lite överlastat, kan man tycka. Men, tro mig, det fungerade verkligen hur bra som helst. Snyggt blir det, dessutom.
Skär kakan i små rutor, det behövs bara en liten munsbit för att man ska känna sig nöjd. Om nu någon inte skulle hålla med mig om detta, så går det alltid att ta fler bitar.

Pepparkaksbrownies med saffranstryffel
100 g mörk choklad, hackad
150 g smör, rumstempererat
3 dl råsocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk mald kanel
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald kardemumma
0,5 tsk mald nejlika
0,5 tsk pomerans
3 ägg
1/2 tsk salt
60 gram vetemjöl (cirka 1 deciliter)
4 msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smöret med råsocker, vaniljsocker, salt och pepparkakskryddor. Vispa ned äggen, ett i taget. Smält chokladen över vattenbad eller i micron och rör ned den. Sikta över kakao och vetemjöl, och blanda ned i smeten.
Jag hade täckt min form med smort bakplåtspapper. Formen mäter 24*24 centimeter. Jag hällde smeten i formen, och bredde ut den. Därefter gräddade jag kakan i mitten av ugnen i 30 minuter - och inte en minut mer.

Saffranstryffel
0,75 dl vispgrädde
0,5 gram saffran (ett kuvert)
200 gram vit choklad, hackad

Värm grädde försiktigt i en kastrull tillsammans med saffran. Lägg ned den hackade chokladen, och smält den under omrörning. Låt tryffelns svalna, och bred den sedan över kakan, i formen.

Dagens tillbakablick: För ett år sedan, den åttonde december 2008, gjorde jag barfi - ett exotiskt inslag i godisskålen.

13 kommentarer:

 1. Grymt recept, indeed, extra allt liksom! jag håller helt med dig vad gäller vikten av salt i chokladkakan, det gör hela skillnaden!

  SvaraRadera
 2. Jösses vad spännande å god den lät ! :)

  SvaraRadera
 3. jag gillar nog både och faktiskt, däremot så får kakorna inte vara för söta, typ som dumle, då mår jag illa efter en bit.

  /Nina

  SvaraRadera
 4. Wow, vad med bakinspiration jag hittar här, härligt! Det här receptet sparar jag rakt av, det låter nästan för gott för att vara sant! :-D

  SvaraRadera
 5. åhh.. det här är typiskt godis som jag inte kan laga men gärna äter! Hade jag varit hemma i sthlm hade jag nästan våldgästat en dag. jag kan diska utan knot :)

  SvaraRadera
 6. Denna kaka blir en favorit, jag kan riktigt känna hur den både doftar och smakar ljuvligt. Sicken lycka att ramla in på denna blogg!

  SvaraRadera
 7. Ser ordentligt gott ut, jag älskar salt choklad och salta sötsaker, mer än jag gillar söta sötsaker. Själv ska jag provlaga egenkomponerade Snöbollar ikväll, efter att jag har griljerat en skinka och bakat knäckebröd eller jag kanske gör Snöbollarna imorgon ;)

  SvaraRadera
 8. Låter ju hur gott som helst! Kör du klassisk kladdkaka på likadant sätt förutom pepparkakskryddorna?

  SvaraRadera
 9. Jag gillar inte "kladdkaka". Faktum är att jag betraktar den med ett visst förakt rent av. Det folk kallar "kladdkaka" kan vara precis vad som helst som de rört ihop utan recept och sedan undergräddat, bara det är kladdigt och brunt. Alla - oavsett bakkunskaper! - kan göra en "kladdkaka".

  En riktig chokladkaka däremot, är något helt annat. Den kräver kunskap och passion. (Eller ett recet från någon som besitter dessa talanger. Så vad du gör Annika, degradera aldrig dina chokladkakor till "kladdkaka"!

  SvaraRadera
 10. Lyxpiraya: Dergling - vilken fin komplimang ;)!

  Mikaela: Saltet är hela grejen. Kakan kunde blivit too much, men se, det funkade!

  Carro: Du får pröva...

  Nina: Själv saknar ju jag alltid saltet, om det inte är med.

  Tina: Kul att kunna inspirera!

  Chall: Hade du bott i närheten , så hade du varit inbjuden på fika/middag för längesedan!

  Anette: Kul att du trivs här, och att du hittade hit!

  Kristin: Du verkar vara flitig och upptagen! Snöbollar låter gott..

  Weronica: Receptet är ursprungligen ett vanligt brownie-recept som jag experimenterade fram förra hösten. Då gjorde jag den med vit choklad och pecannötter. Har även prövat att göra den med hallon och vit chokladtryffel. Annars är min mammas chokladkaka den "klassiska" för mig.

  Pernilla: Jag får nog instämma. Många s k "kladdkakor"är ganska så förskräckliga.

  SvaraRadera
 11. Nu har jag provbakat, dock utan pepparkakskryddor. Det blev Brownie med saffranstryffel för mig - och så gudomligt gott! Detta är nog det mest ultimata receptet på chokladkaka som jag har bakat och tryffeln lyfte ytterligare. En ny favorit!

  SvaraRadera
 12. Dessa ser underbart god ut. Måste testas någon dag!!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...