onsdag 30 december 2009

Preliminär nyårsmeny

Bilden är lånad.

Vi ska fira nyår med våra goda vänner A och M i år igen; tack och lov är de lika matlagningsintresserade som vi själva är. Menyn är planerad, och eventuella ändringar blir ytterst marginella.
Vår nyårsmeny 2008 var helt klart mycket lyckad; med ett enda undantag, nämligen att vi trots våra gemensamma gedigna erfarenheter av matlagning gjorde misstaget att börja laga maten lite för sent.
I år vill vi inte sitta med kaffe, cognac och praliner en halvtimma innan tolvslaget. Därför planerar vi att sätta oss till bords med första förrätten redan klockan fem. Låter detta helt befängt? Betänk då att vi är ett sällskap på fyra vuxna och sex barn, inget äldre än sju år. Vi ska tillaga och äta sammanlagt åtta rätter; nio, om vi räknar med granitén mellan femte förräten och varmrätten. Vi slår något sorts rekord i förrätter, känns det som, med våra fem stycken. Kanske är första rätten snarare att betrakta som snittar?
Det är som ni själva ser fantastiska Pytte som stått för inspirationen till två av rätterna. Jag spanade in dessa tidigare i december, och fastnade genast för dem.
Det vill emellertid till att ha gott om tid, för att allt ska hinnas med..

Precis som jag skrev förra året, så är nyår för mig ett tillfälle för klassisk matlagning. Jag känner ingen längtan efter nya smaker. Det ska vara skaldjur, och jag vill ha oxfilé till varmrätt. Letar ni efter nya, spännande recept, får ni vända er till någon som är mer nyskapande och påhittig än vad jag är, just nu.

Så här ser 2009 års nyårsmeny ut för oss, med reservation för att alla dryckesval ännu inte kan specificeras:

Pyttes vodkaspetsade panna cotta
på kavring med löjrom
Moët & Chandon Brut Impérial

Fisk- och skaldjurspaté med örtsås
Moët & Chandon Brut Impérial

Hummersoppa
Moët & Chandon Brut Impérial

Hummercocotte
Moët & Chandon Brut Impérial

Pyttes ankleverrullar med bresaola
på salladsbädd, med balsamicoreduktion
Moët & Chandon Brut Impérial

Granité på vitt vin med kanel och lingon

Oxfilé med grönpepparsås, potatisterrine, baconlindade haricots verts
rödvin

Min finaste vaniljglass på råsocker, ripplad med portvinskokta fikon (eventuellt serverad med portvinsreduktion och mandelflarn)
Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico

Ostar
Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico

Kaffe och praliner
cognac

18 kommentarer:

  1. Låter som att ni får en strålande nyårsmiddag!
    Jag kan hålla med att skaldjur är givet på nyår. Jag har väldigt svårt att avstå hummer till nyår. Vi är ännu inte färdigplanerade för morgondagen så jag låter mig inspireas av menyn!

    Gott nytt år!

    SvaraRadera
  2. Läser och kan konstatera att du glömt att skicka inbjudan till oss. Vi kommer väldigt gärna ;)

    Jag har testat en del av dina glassrecept och är jättetacksam för att du delar med dig av dessa gooooda glassar. Har dock en fråga. Ibland när jag gör glass så blir den lite "mjölig" i konsistensen. Upplevde detta första gången då jag hade vit choklad i och trodde då att det berodde på just chokladen. Nu har jag en omgång gräddglass i maskinen och tyvärr så har även denna blivit lite mjölig. Vad kan jag göra för fel? När jag sjöd smeten över vattenbad så upplevde jag att det nästan klumpade sig lite, men temperaturen var knappa 80 grader. Kan det ha något med det att göra ändå?

    SvaraRadera
  3. Mums det låter gott. Nu börjar även mina planer klarna. Jag har beställt levande humrar för att koka själv. Hoppas kunna hämta de tillfälliga husdjuren idag!
    Hälsar Dillen

    SvaraRadera
  4. Jag är likadan ..klassiska smaker på nyår vill jag ha och intet nydananade tjafs :)

    Gott Nytt År på dig !

    SvaraRadera
  5. Jag konstaterar också att jag står utan inbjudan - kan erbjuda mig att diska ? *ler*

    Måste också tacka för alla glassrecept. Och detaljer. Ovärderliga när man experimenterar med glassmaskinen :-)

    Gott Nytt år ! Och inte minst gott slut !

    SvaraRadera
  6. Oj, vilken ära att få vara med och inspirera till din nyårsmiddag! Hoppas att den blir riktigt, riktigt lyckad (måste ju bli det med Moet till?!) och att det nya året blir fantastiskt!

    Kram!

    SvaraRadera
  7. Jäklar i min lilla låda, vad ambitiöst! Jag vill också ha inbjudan nästa år...
    Gott Nytt!

    SvaraRadera
  8. Hejsan!
    Du är nominerad till "Årets matblogg" i min blogg. Röstningen pågår till imorgon 23.59 så skynda dig att samla röster! :)

    Ha en fortsatt trevlig kväll!

    SvaraRadera
  9. Sofia: Tackar! Vi hoppas kunna topa förra årets meny. Hummer hör ju onekligen yårety till. Ser fram emot att läsa om er nyårsmeny!

    SKROT design: Bklagar, inbjudningskortet måste ha kommit bort ;). Mina erfarenheter av grynig glass är begränsade, men det jag kan minnas är första gången jag lagade chokladglass, coh använde choklad med för låg kakaohalt. Har inte upplevt problemet med vit choklad, vilket ju inte stärker tesen med kakaogalten, men troligtvis har det något med fetthalten att göra?
    Jag tror att man kanske måste vara extra försiktig - först sjuda glassmeten, sedan varsamt vispa ned den smölta chokladen? Återkommer om jag kommer på något mer!

    Fröken Dill: Er meny såg ju strålande ut, och levande humrar låter som pricken över i:et! Modigt.

    Lyxpiraya: Ense, som så ofta. Gott nytt år till dig med!

    Filippa: Ännu en inbjudan som kommit bport med posten ;)!
    Det är roligt att mina glass-experiment är intressanta för dler än mig själv. Det dyker upp nya saker hela tiden, tycker jag.

    Pytte: Med så insiprerande recept kan det ju inte gå fel! Kram till dig/er!

    Husmodern: Roligt att så många gillar vårt upplägg. Men det är ju inte det minsta synd om dig - ska du inte få smaka på Lisa FW's skapelser? Gott Nytt!

    NILMA: Vilken ära! Tack för nomineringen.

    SvaraRadera
  10. Det lät väldigt fint-jag kör en lugn middag hemma i år. Som jag ser det så är 2010 fullt av tillfällen att bjuda människor på middag.

    SvaraRadera
  11. önskar dig och din familj en ritkigt god fortsättning på det nya året

    SvaraRadera
  12. Oj oj oj! Hur ska ni toppa denna meny - nästa år? ;-)
    Hoppas det smakade gott och ni hann fira 12-slaget efter maten och inte mitt i.
    Jag bjöd på "dina" saffranskakor som fick med beröm godkänt. En sa t o m att det var den godaste kakan hon någonsin smakat!
    Önskar dig ett gott nytt år med mera gott och matlagning som förgyller vardagen.
    Kram/åsa

    SvaraRadera
  13. Nä, nu har jag väntat länge! Bilder! Bilder!

    SvaraRadera
  14. Hej och tack för i år! Ser fram mot 2010 tillsammans med dina recept. Blev lite "glad" när du berättade om ditt bottennapp vad gäller senapssillen. Gjorde nämligen den själv efter ditt recept... - och nu förstår jag. Tack för att du skrev om det. Må så gott//Annika

    SvaraRadera
  15. Lite sent, men gott nytt år (och god fortsättning på det nya)

    SvaraRadera
  16. CrimsonAnna: Ett lugnt nyår med tid för reflektion är inte fel. Det har även jag valt tidigare. Hoppas ditt 2010 blir fullt av goda måltider!

    Mikaela: God fortsättning, och tack!

    Nadja: detsamma önskar jag er!

    Åsa: Vilken komplimang! Tänk, att experimentet som resulterade i de små kakorna skulle bli så lyckat.
    Önskar dig ett härligt 2010. Själv är jag glad att vi har ett helt år på oss att förbereda nästa nyår ;).

    Ett litet skafferi: Tack ska du ha - det var fantastiskt!

    Husmodern: Vid det här laget har du förhoppningsvis fått ditt lystmäte ;)!

    Annika: Jag blev verkligen jättebesviken på sillen. Men, som sagt, jag kunde med gott samvete skylla ifrån mig. Klen tröst, men ändå.

    Anna B: Tack detsamma!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...