lördag 19 december 2009

Om äldste sonen själv får välja


Dagens inlägg är mättat av choklad. Kanske inte det juligaste eller mest advents-doftande receptet, men kanske något för mellandagarna?
Dagen har präglats av förberedelser, och diverse bestyr. Vi har nämligen haft sjuårskalas i eftermiddag. Födelsedagsbarnet i fråga fyller egentligen inte förrän på juldagen, men det blir för länge att vänta till efter att skolan börjar igen i januari. Vår äldste son älskar choklad, men han hade ganska modesta krav på vad jag ska prestera till kalaset.
Receptet är en återbloggning, upphottat med ett täcke av krämig mjölkchokladtryffel, samt ett regn av non stop. Vad kunde passa bättre än att baka denna trotjänare? Denna fantastiska kaka, som nästan är min signatur i bemärkelsen att den följt mig sedan jag först började baka på egen hand. Denna kaka, min mammas chokladkaka, blir en riktigt lyxig tårta när den möter min standardtryffel. Det vackra mönstret av non stop har sonen själv kreerat.

Mycket lön för lite möda, de orden sammanfattar kalasets tårta. Den som så önskar serverar kakan med en liten citrussallad på filéade apelsiner, både blonda och blodiga, som för en vuxnare smak med fördel spetsas med en skvätt citruslikör.

Sjuåringens chokladtårta
2 ägg
3 dl råsocker
2 msk äkta vaniljsocker
0,5 tsk salt
100 gr smält smör
4 msk cacao
90 gram vetemjöl (cirka 1,5 dl)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla eller bröa en springform. Vispa ägg, socker, vaniljpulver och salt riktigt pösigt. Rör ut cacaon i det smälta smöret, och blanda ned i äggvispet. Sikta över vetemjölet, och blanda ned även det. Häll smeten i formen, och grädda i uppemot 35 minuter. Provstick kakan; den ska inte vara kladdig, men ändå fuktig.

Jag bakade kakan i morse, så den fick i varje fall vila ett par timmar, innan den skulle ätas. Som bäst är den egentligen dagen efter att den bakats. På kakan bredde jag denna enklaste av enkla chokladtryfflar:

1 dl grädde
200 Odense ljus choklad 37% (duger gott)

Värm grädden i en kastrull. Drag den från plattan, och blanda ned chokladen, bruten i mindre bitar. Låt tryffeln svalna, och sedan stelna i kylskåp i ett par timmar, innan den ska bres på kakan.
Garnera exempelvis med non stop, eller vad som faller dig in.

Dagens tillbakablick: I dag för ett år sedan, den nittonde december 2008, skrev jag om min mans marmelad på torkade fikon och portvin. En riktigt julklassiker, som vi givetvis kommer att göra även i år.

8 kommentarer:

  1. en sån tårta borde väl rimligtvis alla som har födelsedag på juldagen få? Jag ska genast skicka länk till Mannen!
    Himmel så god den ser ut!

    SvaraRadera
  2. Smarrigt! Sju år ... visst är det otroligt. Kram!!!

    SvaraRadera
  3. Det där receptet skulle kunna rädda min eftermiddag. En av gudmammorna kommer för bi med julklappar och det är helt tomt på fikafronten (ja vi åker ju bort över jul i morgon, så det ekar ganska tomt i vårt skafferi....)

    God jul!

    SvaraRadera
  4. Låter grymt gott tycker även en 37-åring.

    SvaraRadera
  5. Jag är övertygad om att den smakar mumma, och så härligt färgglatt med glada non-stop på. Men jag tror inte mina ögon med 32 msk äkta vaniljsocker.

    SvaraRadera
  6. Mickan: Den är grym; jag bara älskar den! Kanske blir det samma tårta den 25:e, fast med vit chokladtryffel?

    Jenny: Visst är det otroligt? Och er lilla E har ju fyllt 1! Grattis i efterskott!

    Elin: Vad kul, om det vore så att jag räddat din eftermiddag?

    Bendel: Själv är jag lika förtjust i kakan vid 35 som jag var vid 5 års ålder...

    Malin: Givetvis ska du betvivla dina ögon - det ska vara 2 msk vaniljsocker, och inget annat.

    SvaraRadera
  7. Åh du store tid. Typ den perfekta kakan! Ser helt underbart ut :)

    SvaraRadera
  8. Chokladbloggen: Så enkelt - så gott ;).

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...