måndag 8 december 2008

Barfi - ett exotiskt inslag i godisskålen


Tekniken arbetade mot mig tidigare i dag. På grund av ett fånigt misstag kan jag bara publicera bilder på den färdiga konfekten. Ni som är vana läsare här inne, vet att jag vinnlägger mig om att dokumentera tillagningsprocessen steg för steg. Den här gången får ni emellertid klara er med er egen fantasi.

Barfi är verkligen speciellt. Antingen tycker man det är gudagott, eller så tycker man det smakar förfärligt. Jag tror i varje fall inte att någon kan förhålla sig neutral till dessa små lustiga konfektbitar.
Receptet kommer från M, en av mina bästa vänner. Hon har vuxit upp i ett hem där det alltid lagats vegetarisk mat av indisk karaktär. Att få stanna och äta middag hos M var alltid en upplevelse. Hennes föräldrar lagade (och lagar än i dag, tar jag för givet) fantastisk god mat. Hemlagade chapati, currydoftande grytor och perfekt kokt basmatiris var en självklarhet på deras middagsbord.
Hela M's familj var dessutom riktiga gottegrisar. Jag minns inte när jag första gången smakade på just barfi, men jag minns att jag föll som en fura. Det var verkligen godis i min smak. Det får vara osagt om detta är autentiskt indiskt godis eller ej. Jag sänder i all enkelhet ett stort tack till M, för detta originella recept. Eller borde jag kanske snarare tacka hennes föräldrar, E och M?

Jag kan livligt föreställa mig att listan på ingredienser kan väcka många frågor. Glöm nu inte att det här är konfekt. Man skall inte äta ett kilo av det (om man inte absolut vill). Det skall njutas på ett gottebord, eller till en kopp kaffe.
Dessutom, skall ni veta, är detta egentligen bara en halv sats. Jag tyckte så att säga att det kunde räcka. Om det är någon som faller lika pladask för barfi som jag själv gjorde en gång i tiden, så går det så klart bra att dubblera satsen till nästkommande tillfälle.

Barfi
125 gram osaltat smör, smält
200 gram florsocker
1 påse mjölkpulver (96 gram)
0,5 dl vispgrädde
1 tsk citronsaft
0,5 tsk mald karedmumma
1 krm ekologiskt vaniljpulver
några droppar grön karamellfärg
1 tsk rosenvatten
100 gram cocos
0,5 dl pistagenötter, skalade
0,5 dl sultanarussin

cocos och florsocker att strö ovanpå

Smält smöret. Rör ned mjölkpulver, florsocker, vispgrädde, citronsaft, kardemumma och karamellfärg. Smaksätt med rosenvatten; jag tog bara en tesked, men borde tagit mer.
Rör sedan ned cocos, pistagenötter och russin. Dessa ingredienser kan behöva knådas ned i massan för hand. Det är helt i sin ordning om massan verkar fet, tag mer florsocker vid behov.
Klä en liten bricka, ett fat eller en form med plastfolie. Platta ut massan på folien; det skall vara 1-1,5 cm tjock. Strö cocos över och avsluta med att sikta florsocker på cocosen. Ställ kallt någon timma.
Skär sedan upp barfin i små konfektbitar och förvara i tättslutande låda i kylskåpet. Mig veterligt går de även bra att frysa.

Jag valde i dag grön karamellfärg, pistagenötter och sultanarussin. Det är lika gott att smaksätta med grovt hackad mandel och vanliga russin.
Bittermandelessens, apelsinblomsvatten och kanel fungerar också bra som smaksättning.

Och det är självklart lika snyggt att färga barfi med exempelvis röd karamellfärg.

7 kommentarer:

 1. Herregud! Jag hade totalt glömt bort dessa godsaker från vår väns hem!Måste nog testa att göra egna...

  SvaraRadera
 2. A: Jag vet! jag tror inte jag har gjort barfi på över tio år. Skandal ;). De är ju så vansinnigt goda.

  SvaraRadera
 3. Man tackar för utmärkelsen! Det är skönt att vara två, men trots det är vi till och från lite dåliga på att uppdatera. För min del beror det på att jag inte lagar maten hemma för tillfället. Har en tjock mage och lever lyxliv med lagad middag framdukad nästan varje dag. Det är också rätt skönt ;-) Hoppas att jag i februari kommer igång igen. Under tiden är det mestadels min syster som håller igång bloggen. Hälsningar från ena halvan av sisterfood.

  SvaraRadera
 4. Hahaha! Jag känner mig plötsligt väldigt exotisk med den beskrivningen av barndomen.
  Roligt att barfireceptet finns kvar i gömmorna! Och tjinuski... De två i kombo var en riktig killer kommer jag ihåg.
  Oj håller på att färga ögonbrynen, hoppas att jag inte ska se ut som en clown nu när jag skrev det här under tiden.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Har nyss hittat hit. Jag är en glad amatör på bakning och tycker att det är roligt med ny inspiration. Då jag faktiskt nyss börjat baka, har inte tyckt att det varit roligt tidigare, så suger jag åt mig ALLT angående bakning. Jag undrar om du kan skriva ett inspirationsinlägg med tips i köket (bakning). Var ska man han olika bakverk i ugnen? Uppe, nere, i mitten. osv.

  Tacksam för svar.
  /Maja

  SvaraRadera
 6. Vilka roliga små godisbitar! Låter väldigt goda och faktiskt ganska orientaliska! ;-)

  SvaraRadera
 7. Linda: Varsågod!
  Allt går i perioder, även bloggandet. Du har ju viktigare saker att tänka på, låter det som ;).

  M: det som var vardagsslentrian för dig, var superexotiskt för oss runtomkring. Hoppas färgningen gick bra!

  Maja: Hekj och välkommen hit! Jag skriver ghemskt ärna ett inspirationsinlägg, men det får nog bli framåt nästa vecka - den här veckan är späckad.
  Visst är det kul att baka?!

  Jennie: Barfi liknar inget annat. De sticker verkligen ut i mängden!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...