Samma gamla burkar. Håll ut, för jag har faktiskt
just idag införskaffat lite ny rekvisita.
just idag införskaffat lite ny rekvisita.
Kexen i fråga delar alla som smakat dem i två, mycket olika grupper. Helt kort - de som gillar dem, och de som ogillar dem. Ingen har förhållit sig ljummen. Själv tycker jag att de blev mycket goda, men att jag borde ha valt en ännu starkare mögelost, eller kanske helt enkelt tagit mer ost och mindre smör? De blev inte riktigt lika krispiga som parmesankexen.
Ni har med andra ord en mycket okomplicerad receptskiss framför er. I mitt tycke passar små ädelostkex helt perfekt till min absoluta favoritglögg just nu, den för mig innan glöggprovningen okända
Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Cognac (nr 96517).
Jag tycker att ostkex passar bra till de flesta sorters glögg. Originalkexen går att smaksättas med såväl Västerbottensost, som andra vällagrade ostar. Glöggens tilltugg måste inte vara söta. Ädelostkex till glöggen
70 gram smör
130 gram Kvibille ädel
120 gram vetemjöl Smöret och osten ska vara ordentligt rumsvarma, innan man börjar knåda samman degen. Rör dessa båda till en slät smet. Knåda i vetemjölet tills degen har en ganska fast konsistens. Den ska vara förhållandevis lätt att med mjölade händer forma till två korvar, med en diameter ungefär som femkronor.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg degkorvarna i kylskåpet i cirka 20 minuter. Skär korvarna till ganska tunna skivor; 3-4 millimeter. Grädda dem under övervakning, de bränns lätt vid. tag ut dem när de fått en tilltalande färg. Låt svalna på plåten, förvara i lufttät burk. Kexen är faktiskt godast dagen efter de bakats.Dagens tillbakablick: I dag för ett år sedan, den fjärde december 2008, skrev jag om tjinuskikakor, som för övrigt är något av det godaste som finns, även fast de inte alls kommer till sin rätt på bilderna.
Vad spännande! Detta skall jag prova så snart jag kan. Ädelost passar ju riktigt fint till glöggen så detta är ju en jättebra idé
SvaraRaderaÅh, jag är säker på att jag är kategorin som gillar dem - måste provas framöver!
SvaraRaderaEmmas KÖk: Kul! Tveka inte att ta en riktigt stinkande stinn mögelost - det blir nog ännu godare!
SvaraRaderaMalin: Om det låter tilltalande, så är det säkert det också. Du får pröva, och återkomma med "kritik"!
åååhhh-- perfa. Då har ja glite mer konstig svensk man till glöggen och julbordet jag ska bjuda mina amerikanska vänner på framöver. tack!!
SvaraRaderaChall: Men så kul! Dum fråga, men finns det riktigt bitig grönmögelost att få tag på over there? I annat fall - pröva origibnalet med parmesan. De kexen är grymma!
SvaraRaderahaha, det finns grönmögelost även i Södern.... men det är svårt att hitta den i alla butiker. Jag har dock en butik där jag kan få såväl kvibille grädd som dansk grön och blå ädelost. Är det skillnad på blå och grön om man använder den i kexen (min dumma fråga :) )
SvaraRaderaParmesan i bit är svårare.. men även där går det om man går till de lite "finare" matbutikerna i rikemansförorterna....
Chall: Ha, ha - jag var bara tvungen att ställa frågan, med tanke på alla konstiga domestic cheeses jag hört talas om. Det finns väl inhemska varianter av de flesta välkända ostar?
SvaraRaderaJag skulle inte tro att det är npgon skillnad på "möglet". Jag kan bara konstatera att jag själv ska ta en riktigt elak ost nästa gång.
största skillnaden är nog att jag hittat mycket inhemsk ost som är TOKdyr samt att all mögelost är pasteuriserad mjölk så gravida kan äta den. Och så är det nog tyvärr så att inhemsk ost har lite annorlunda färg och lite mindre smak.
SvaraRaderaStörsta anledningen till kostnaden tror jag är att mjölkbönderna inte får samma subventioner här borta, samt att "vanliga" amerikaner är nöjda med cheddar (a la orange färg) samt "swiss" (vit ost) samt mozarella (fettfri).... inte alltid vad jag tänkte mig?! ;)
jag letar mao efter en smakrik elak ost till glöggkexen nästa vecka! :)
när jag var USA gick jag in i en sådan lite "finare" matbutik i en rikemansförort. Där försökte de sälja på mig en enligt dem fantastiskt smakrik ost från det exotiska Sweden.
SvaraRaderaDet var intressant att i sådan kontext träffa på vår gamla svenska hushållsost! Visste inte att denna ost var en exportvara.