söndag 6 december 2009

Min mammas goda julkaka,
i muffins-version

Jag förbannar vintermörkret. I kväll känns det som att jag är med
i ett gammalt nummer av Allt om Mat från 70-talet.

Min mamma brukar sedan många år tillbaka baka en väldigt god julkaka. Kakan är smaksatt med saft och skal av apelsin, samt mörk choklad. Apelsin och choklad är onekligen två kassiska julsmaker.
Man skulle kunna undra varför jag envisas med att vilja vidareutveckla, förändra eller om man så vill pimpa många av de för mig så kära och betydelsefulla bakverken? Kanske är det för att jag både vill ha kakan och äta upp den (i bildlig, såväl som bokstavlig bemärkelse). Jag gillar muffins, och jag gillar min mammas julkaka. Varför då inte förena dessa båda till en ny, skön form? Jag använde mig av mammas recept, och korsade det med mitt bästa recept på muffins.
Resultatet blev utsökt.

Adventsmuffins med apelsin och choklad
150 gram rumstempererat smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 ägg
rivet skal + saft av en apelsin
2 msk Triple Sec, eller någon annan citruslikör
100 gram hackad, 70% choklad + 1 msk vetemjöl
200 gram mjöl (cirka 3,25 deciliter)
1,5 tsk bakpulver

Vispa smör, råsocker, vaniljsocker, salt och rivet apelsinskal fluffigt. Vispa sedan ned äggulorna. Separera äggulorna från vitorna. Spara vitorna i en separat skål, och vispa ned gulorna i smörblandningen.
Pressa apelsinen och mät mängden saft, det bör vara cirka 0,75 deciliter. Tillsätt 2 matskedar Triple Sec, tills det blir ungefär en deciliter vätska. Vispa därefter försiktigt ned denna i smörblandningen.
Blanda vetemjöl och bakpulver, och rör försiktigt ned dessa i smnörblandningen. Blanda den hackade chokladen med en matsked vetemjöl. Varför det? Jo därför att det hindrar chokladbitarna från att långsamt sjunka ned i muffinsen, och klumpa ihop sig i botten. Vispa slutligen äggvitorna riktigt styva, och vänd ned dem i smeten.
Fördela smeten i tolv muffinsformar, och baka dem på 200 grader i uppemot 20 minuter.

Dagens tillbakablick: I dag för ett år sedan, den sjätte december 2008, skrev jag om Vår bitiga Jansson. Janssons frestelse är något av det godaste jag vet. Jag öter det året om, med största behållning.

1 kommentar:

  1. Hejsan! Jag undrar om man kan använda något annat än citruslikör? Något man hittar i mataffären helst? Tack på förhand! MVH Linda

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...