måndag 7 december 2009

Weronicas avec


En av de första bloggar jag började läsa och aktivt följa, skrevs av Weronica, som nu sedan några år skriver här. Weronica skriver om inredning och livsstil på ett sätt och med ett språk och ett tilltal som verkligen passar mig. Hon är också intresserad av matlagning och bakning, och detta kakrecept hittade jag hos henne. Hon fann själv receptet hos Laga Lätt, en tidning som jag hittills inte stiftat bekantskap med.
Weronica anpassade receptet en smula efter sina preferenser, och även jag har lagt till och dragit ifrån. Resultatet är en riktig vuxenkaka; en avec, som Weronica så riktigt kallade dessa, när hon skrev om dem. En kaka som vi vuxna kan njuta av, och kanske kan få ha ifred från små nallande barnahänder; det vill säga, under förutsättning att man är en person som tycker om kombinationen mustig chokladsmak och salt. Och att barnen i fråga har barnsliga smaklökar. Jag ska pröva dessa kakor på vår äldste son, chokladomanen, och se vad han tycker.
I originalreceptet anger man att det räcker till tjugo kakor, men jag som är förtjust i små kakor, valde att dubblera antalet. Gör den storlek som passar just dig.

Chokladkakor med flingsalt (20-40 kakor)
100 g smör, kylskåpskallt
0,5 dl ljust muscocadosocker
0,5 dl råsocker
1 tsk äkta vaniljsocker
1 msk ljus sirap
1 krm salt
1 dl kakao
120 gram vetemjöl (cirka 2 deciliter)
1 tsk bakpulver
drygt 1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader. Skär smöret i mindre bitar. Mixa smör, socker, sirap, salt, vaniljsocker, kakao, mjöl och bakpulver i matberedare.
Låt degen vila i cirka en kvart. Rulla sedan 20 små bollar av degen, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut dem till 1/2 cm tjocka kakor.
Strö flingsalet över kakorna och grädda dem mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt svalna.

Dagens tillbakablick: För ett år sedan, den sjunde december 2008, bakade jag en saftig saffranskaka. Precis en sådan tung, lite kompakt bull-kaka som jag gillar.

9 kommentarer:

 1. Åh, skoj att Du gillade dem! Jag mixtrade också lite med receptet förra gången med bland annat vaniljsocker. Nu måste jag testa att mixa i lite muscovado också. En utmärkt avec är det!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Måste bara berätta att jag följde ditt recept på kalvbogen, med det "lilla" undantaget att det blev märgpipa - men åh så gott det blev!!! Toppen recept!
  Anledningen till märgpipan var att mannen bakom köttdisken på hötorget rekommenderade den. Jag var lite skeptisk men min kunskap om kött är inte så stor så jag gjorde som han sa! Och resultatet blev mycket bra.
  Tack för ett jättebra blogg!!
  Hälsningar
  Wiveca

  SvaraRadera
 3. En gnutta gott salt på choklad är fantastiskt. Tar fram smaken av chokladen på ett underbart sätt!

  SvaraRadera
 4. Oj vad jag måste prova det här receptet, choklad och havssalt är ju min favorit!

  SvaraRadera
 5. Weronica: De är verkligen goda! Helt i min smak.

  Wiveca: Så kul att du gillade receptet! Jag är själv långt ifrån någon köttexpert, det är det vi har våra kötthandlare till ;)!

  Boel: Helt rätt. Choklad och salt är riktigt goda vänner.

  Frida: Så kul! Jag tror säkert du ska bli nöjd.

  SvaraRadera
 6. Kom på en fråga ang Taylors and Jones. Jag tänkte handla där på Fredag och undrar lite hur många korvar det går på ett kilo ungefär och om du tycker det är värt det ganska höga priset?

  Kanske en kostig fråga men jag vore jättetacksam om du ville svara.

  /Nina

  SvaraRadera
 7. Nina: Ingen konstig fråga alls! Saken är den att Taylors and JOnes koprvar inte går att ens jämförs med de krvar man finner i en vanlig mataffär. De har ett otroligt högt klttinnehåll, och är hantverksmässigt tillverkade av ekologiskt kött. jag tycker inte priset är särskilt högt, om man betänker detta.
  Jag har oftast brukat köpa fyra större och sex mindra korvar, till vår fyrabarnsfamilj, och så är vi kporvälskare. Man blir mätt av dessa köttiga korvar. Lite beroende på vilka sorter jag köpt, så har en middag för oss landat på mellan 120-150 kronor.
  Hoppas du blir lika nöjd som jag är!

  SvaraRadera
 8. Gjorde dessa kakor ikväll, shit va goda... som att äta en bit mörk choklad... salt och choklad är numera ett måste för mig:)

  Ha en finfin jul,

  Sofia

  SvaraRadera
 9. Sofia: Visst är de grymma? Kul att du gillar dem!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...