torsdag 3 december 2009

Kardemumma-knäck


Jag minns att jag förra året skrev att jag inte förstår varför jag inte gör knäck oftare? För mig är knäck kungen bland julens godsaker. Därmed inte sagt att det måste vara den gamla vanliga standardknäcken.
Till att börja med, så finns det ingen som helst anledning att göra knäck av vanligt , raffinerat strösocker. Det blir så mycket godare om man gör den av råsocker, eller varför inte muscovadosocker? Detta kan inte minst Rebecca intyga - hon har gjort många, lyckade knäck-experiment.
Just i kväll hade jag bespetsat mig på att kombinera ljust muscovadosocker med vanlig ljus sirap, samt givetvis vispgrädde. Denna knäck ville jag smaksätta med kardemumma.
Kardemumma är en fantastisk krydda; så mycket mer än en oumbärlig ingrediens i riktigt gott vetebröd. Jag var osäker på hur mycket jag skulle våga blanda i - jag ville inte att det skulle smaka för mycket. Det är ett dilemma, detta att smaksätta klassiker. Smaksättning för smaksättningens skull kan bli både tillkonstlat och misslyckat. Det kändes ändå som att den ettersöta knäcken borde kunna klara av ganska stora doser kardemumma. Jag vill betona att jag använde mig av den fabriksmalda sorten; det var vad jag hade till hands i kväll. Den som smaksätter med mer aromatiska, egenhändigt stötta kardemummakärnor, ska kanske minska mängden en aning.

Hur blev det här, då? Faktiskt riktigt bra. Om du är lika förtjust i kardemumma som jag är, och inte tvekar att pröva en ny smak på din knäck, så rekommenderar jag helt klart denna variant.
Ursprungligen hade jag en tanke att tillsätta hackade, rostade hasselnötter, men det kändes ärligt talat helt överflödigt.
Den här knäcken klarar sig bra på egen hand.

Kardemumma-knäck med rostade hasselnötter (cirka 50 stycken)
2 dl vispgrädde
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl ljus sirap
2 tsk mald kardemumma

Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp, och låt koka på medelvärme tills knäcksmeten tjocknar påtagligt, och börjar kännas simmig.
Sedan förra året väljer jag att hälla över knäcken i en liten rostfri tillbringare, och sedan med hjälp av denna portionera ut knäcken i formarna. Jag vet inte om det bara gäller mig, men jag upplever detta som mycket lättare än att fördela knäcksmeten med sked. Jag lyckades alltid droppa, eller välta knäckformar, när jag använde mig av skedtekniken.

Dagens tillbakablick: För ett år sedan, den tredje december 2008, bakade jag makalösa - de fantastiska korintkakorna.

5 kommentarer:

 1. Det låter fantastiskt gott! Skall kanske göra en omgång med denna smaksättning till jul för att prova något nytt :)

  SvaraRadera
 2. Vi har bra smak, vi två ;). Jag planerar lördagens julgodistillverkning med familjen. Är inne på mintknäck och balsamvinägerknäck... men det kanske blir kardemumma också :).

  SvaraRadera
 3. Jag kokar alltid knäcken på spisen (skulle nog inte våga använda micro...) och använder sen ett USA-köpt cup-mått (tar 2,5 svenska dl) i tjockt glas när jag häller upp knäcken, en liten batch i taget. Funkar skitbra.

  SvaraRadera
 4. Härlig och inspirerande julkalender, man blir på riktigt bra humör av att titta in och få idéer till allt möjligt gott! Kardemummaknäck måste jag bara prova, jag älskar kardemumma och använder den till allt möjligt. Har dock inte kommit på tanken att använda det till knäck. Låter supergott!

  SvaraRadera
 5. Mmm, det ska jag testa! Väntar bara på knäckformar från Sverige!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...