onsdag 23 december 2009

Rödbetssallad 2009

I år vill jag göra en ny sorts rödbetssallad. Jag tycker det är en god och viktig del av julbordet; under förutsättning att det ror sig om en hemlagad variant. Förr om åren har jag smaksatt min rödbetssallad med äpple, äppelcidervinäger och pepparrot. I år vill jag driva smakerna ännu lite längre. Det betyder att jag låter rödbetssalladen närma sig min mans potissallad. Den får smak av cornichoner, syltlök och rödlök. Resultatet blir en fantastisk smakrik rödbetssallad, där ingen smak dominerar över den andra, utan alla sammanstrålar till en enda, fantastiskt god enhet.

Rödbetssallad 2009
500 gram rödbetor
1,5 dl créme fraische
0,5 syrligt äpple, finhackat
2 msk ytterst finhackad rödlök
0,5 dl syltlökar, delade
8 ganska små cornichonger, hackade
1,5 msk äppelcidervinäger
1 msk finriven pepparrot
svartpeppar

Skölj rödbetorna, och koka dem sedan i saltat vatten med skalen på tills de är ordentligt mjuka: Blanda under tiden övriga ingredienser. Skölj rödbetorna med kallt vatten när de är klara. LÅt dem svalna, och skala dem sedan. Tärna rödbetorna fint, och blanda dem med röran. Låt stå över natten.

Dagens tillbakablick: I dag för ett år sedan, den tjugotredje december 2008, skrev jag inte bara om min goda skaldjursröra, utan också om första vörtbrödet samt en liten löksill.

7 kommentarer:

 1. jag gjorde min livs första rödbetssalllad på konserverade rödbetor i år. Jag tog rödbetor (hela konserverade), gul lök väldigt finhackad, äpple (finhackat) samt blandade med sour creme, majonäs och dijonsenap, salt och peppar.

  Alla var nöjda (utom möjligen jag som velat ha mer rödbetssmak och mindre senap) :)

  SvaraRadera
 2. En riktigt God Jul önskar jag dig och din familj. Njut av ledigheten och av all god mat.

  SvaraRadera
 3. Ett tips:
  Nykokta rödbetor skalas allra enklast direkt efter kokningen. Man bara liksom drar, eller 'vrider' av skalet (under det att kallt vatten strilar över fingrarna så att man inte bränner sig). Man behöver inga verktyg. Å det tar mindre än hälften så lång tid som att skala med verktyg.

  God Jul!

  SvaraRadera
 4. Har precis provsmakat Pepparrots sillen och Lingon-ingefära...båda är goda men godast är pepparroten..den får fem sillar.
  Ett recept som kommer att användas mycket i fortsättningen.

  God Jul

  Göran

  SvaraRadera
 5. Vad gott och lyxigt med hemmagjord rödbetsallad!

  Önskar dej en riktigt god jul! :)

  SvaraRadera
 6. Chall: Det låter jättegott. Jag har också använt mig av hela inlagda under många år. Det är märkligt, man kan ösa på med mycket mer senap än man någonsin kan tro!

  Beatrice: Detsamma tillönskar jag dig, om ärn mycket i efterskott!

  Stefan: Ja, det är ett beprövat knep, funkade dock av outgrundlig anledning inte så bra på dessa små betor?

  Anna B: God fortsättning!

  The Founder: Fantastiskt kul! Vad glad jag blir. Tack för återkopplingen!

  Sandra: Den är tusen gånger godare än färdigköpt. God fortsättning!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...