måndag 21 december 2009

Årets sill - lingon och ingefära

Jag ska fatta mig kort - det här kan bära, eller brista. Jag är ingen vän av krämiga sillar; undantaget är senapssill. När jag så ville pröva att hitta en ny smaksättning, var just lingon det första som dök upp.
Till lingon borde ingefära passa utmärkt, tyckte jag.
I tankarna gick också någon sorts vag association till sushi och ingefära. Långsökt, jag vet, men det var så det gick till.

Provsmakning sker tidigast onsdag kväll, da'n före dopparedan. Jag ber således att få återkomma.

Sill med lingon och ingefära
1 burk inläggningssill (drygt 400 gram)
1 liten rödlök
20 gram färsk ingefära, skalad
0,5 dl lingon
10 korn svartpeppar, hela

Lag
0,5 dl ättika 12 %
1 dl socker
1,5 dl vatten
0,5 msk salt

Skär sillen i generösa portionsbitar
Koka upp lagen, drag den från plattan och låt den svalna. Skala ingefäran, oh skär den i skivor. Skär rödlöken i tunna halvmånar.
Varva sedan sillen med de övriga ingredienserna i en väldiskad glasburk. Häll lagen i burken, och låt stå minst ett dygn; gärna två.

Dagens tillbakablick: I dag för ett år sedan, den tjugoförsta dcember 2008, skrev jag lustigt nog om vår pepparrotssill. Jag vill minnas blev något rent otroligt god, och mycket uppskattad på julbordet. Jag kan bara hoppas att årets variant får lika bra betyg.

3 kommentarer:

  1. Låter gott med gari-kopplingen och lingonen lyser vackert i burken.

    SvaraRadera
  2. Det bara MÅSTE bli gott med lingon och ingefära! Inlagd sill och sushi är ju lite släkt. Inte undra på att vi svenskar fallit totalt för sushi.
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  3. AnnaB och Fröken Dill: Ännu ett pinsamt sent svar. Det var jättegott!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...